Има риск от разпространение на морбили в България заради непълен

...
Има риск от разпространение на морбили в България заради непълен
Коментари Харесай

Д-р Кунчев: Има риск от разпространение на морбили в България заради непълен обхват с ваксината

Има риск от разпространяване на морбили в България поради повърхностен обсег с имунизацията, сподели пред публицисти в Министерството на здравеопазването основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Ваксиналното покритие в страната ни с първа доза против морбили, паротит и рубеола е 91,2%, а с втора доза – 87,2%, което е по-ниско от мечтаните 95%, уточни той.

 

На 5 декември тази година държавното управление на Румъния разгласи национална зараза от морбили, като в този момент там има към 2500 случая на болни от морбили, а едно дете е умряло, уточни той. Покритието против морбили в Румъния е ниско за първа доза, а за втора доза е още по-ниско и няма метод да не възникне зараза, сподели още доктор Кунчев.

 

В Европейски Съюз са открити 1453 случая на морбили, като с изключение на в Румъния, няколкостотин заболели има и в Австрия, Франция и Германия, добави доктор Кунчев. Има от кое място да пристигна морбили и в България, изключително поради идните пътувания в почивните дни, добави доктор Кунчев.

 

Морбили е най-заразното от всички заразни болести и рискът някой неиумнизиран да се разболее е 96 на 100, добави лекарят. Последиците от морбили са съществени и болестта буквано изтрива имунната памет, добави той. По думите му даже година след боледуване от морбили децата не са имунокомпетентни към каквото и да било вирус и са доста податливи към заразяване. В България преди години имаше зараза от морбили, напомни доктор Кунчев и уточни, че инфектираните са били 22 хиляди, а 22-ма са умряли.

 

В 40 от 53 страни в Европейския район на Световната здравна организация има морбили, като 40% от заболелите са деца във възрастовата група една - четири години, сподели началникът на отдел " Надзор на заразните заболявания " в Министерството на здравеопазването доктор Кремена Пармакова. По думите ѝ морбили към този момент е заболяване, което се появява във всяка възраст. Всяка година се разболяват деца, които не са получили нито една доза от имунизацията против морбили, добави тя.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР