Има решение в Русия Газпром да не работи с нас.

...
Има решение в Русия Газпром да не работи с нас.
Коментари Харесай

Росен Христов: Има политическо решение в Русия Газпром да не работи с нас

" Има решение в Русия " Газпром " да не работи с нас. Не знам до каква степен това е публично или не. Но ние се опитваме да изпратим известие до Русия, че сме подготвени да подновим договарянията в границите на сегашния контракт. При избрани условия и това са изискванията, предоставени от Европейската комисия ", споделя в изявление за вестник " Капитал " служебният министър на енергетиката Росен Христов.

" Не би трябвало да вършим политически ход, с който да угодим на " Газпром " и да го създадем по-щастлив и отстъпчив. Не сме обсъждали и не предлагаме нищо сходно. Но ще се веселя да видя по-малко напрежение като цяло сред двете страни. Не сме създали никакъв завой. Ние към този момент сме договорили този газ. Всичко, което ни би трябвало, е да вземем контрактувания газ. Не обсъждаме нови контракти. Не обсъждаме разширения. Не обсъждаме увеличение на размерите. Междувременно осигуряваме разнородни доставки от целия свят, които в последна сметка от идната година ще създадат доставките от Русия ненужни. Ако успеем да създадем всичко, което планирахме, и да осигурим газ от Турция и Гърция. И след обезпечаване на слотовете, да договорим постоянни доставки на LNG от производител, не от медиатори, а от компании като Cheniere, Sempra, European Totale Energie, Shell. Това са надеждни компании, които създават огромни количества газ, тъй че можем да разчитаме на тях. Тогава можем да кажем, че сме диверсифицирали и можем да стоим надалеч от Русия ", споделя още служебният министър.

" Знам всички отрицателни последствия от връщането в " Газпром ". Те могат да спрат подаването по каквато и да е причина - политическа или техническа. Има наказания, които могат да създадат контракта неосъществим. Разбира се, ние знаем това и отчитаме всички тези опасности. Но в случай че мога да получа този газ, който към този момент е контрактуван, на съответната цена, това ще помогне на целия микс ", разяснява той.

" Това, което желаеме да създадем, е да осигурим доставки на газ за страната. При най-хубави условия и най-ниска цена. Българската стопанска система не може да се оправи с такова високо равнище на инфлация, което имаме сега. Имахме среща с най-големите синдикати, с всички професионални асоциации, представляващи огромна част от фирмите, които употребяват газ. Проведохме срещи с всички общини и те обявиха, че високите цени на газа ще създадат техния бизнес или активност невъзможна. Така че задачата е да доставяме газ на най-ниската цена. Договорът, който сега имаме с " Газпром ", дава такава опция. Ние изследваме паралелно с това всичко останало. И ние търсим източници на най-ниска цена, без значение дали става въпрос за " Газпром " или за други източници. Ако имам различен вид за доставка на газ, ще го употребявам и ние го използваме ", изяснява Христов.

По думите му, " Газпром " е вторият най-евтин снабдител на природен газ след Азербайджан. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР