Има реални предпоставки да се увеличи цената на хляба. Това

...
Има реални предпоставки да се увеличи цената на хляба. Това
Коментари Харесай

Има реални предпоставки цената на хляба да се увеличи, призна земеделският министър

Има действителни предпоставки да се усили цената на хляба. Това сподели пред публицисти министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, представен от Агенция Фокус. „ Темата за цената на хляба е в действителност сензитивна. В момента имаме едни достигнати равнища на пшеницата, които са близо 350 лв. на кг, при пускане на акцията от към 250-295 лева

Това е едно нарастване от близо 20%, което когато започваме да го пречупваме през другите себестойности, първо на брашното, след това на хляба, има действителни предпоставки в границите на производството на хляба да се усилва цената ", съобщи Порожанов.

Министърът означи и обстоятелството, че цената на природния газ и електричеството се покачиха, което оказва своето въздействие и върху цената на хляба.

Порожанов разяснява, че през последните години потреблението на самун у нас е спаднала от 109 кг на човек от популацията на осемдесети няколко кг на човек.

„ Започнал съм диалози с веригите. Ще предложа на премиера откакто направя самостоятелните срещи, да създадем и при него среща точно по цените на хляба, тъй като те са регулатор. Истината е, че веригите имат една своя надценка, която в това число и на млечните артикули, в случай че едно сирене или кашкавал отидат на 10 лв., едни 30 % си стоят в тези вериги. Направихме безпределно доста диалози тези месеци с производители, преработватели на млечния бранш, кой прибира разликите. При калкулацията на сиренето и на кашкавала, надценките отиват във веригите. Така че ще създадем тези диалози, изключително в цената на хляба. Надявам се да няма нарастване ", приключи той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР