Има реална опасност Враца да остане без спешно отделение, съобщиха

...
Има реална опасност Враца да остане без спешно отделение, съобщиха
Коментари Харесай

Геноцид! Болницата във Враца остава без спешно отделение

Има действителна заплаха Враца да остане без незабавно поделение, оповестиха за BulNews.bg от многопрофилната болница за интензивно лекуване „ Христо Ботев “. Причината са множеството напуснали лекари и огромният брой медици, излезли в болничен. Така отделението е останало без медицински личен състав. Това е методът на чиновниците в бели престилки да стачкуват против нередовното погашение на трудовите им хонорари.
Тази заран началникът на незабавното поделение доктор Тихомир Донов е изпратил доклад до новоназначения шеф на лечебницата Евгени Любенов, с копия до министерството на опазването на здравето, регионалният шеф на Враца Малина Николова и кмета Калин Каменов. В него се показва, че не може да бъде гарантиран графикът и действително няма кой да посреща болните, потърсили помощ.
Ето какво написа доктор Донов до виновните институции:

Уведомявам ви, че заради всеобщото овакантяване и използването на отпуск по болест на огромна част от медицинският и немедицински личен състав на Следствен отдел към окръжна прокуратура е невероятно да бъде спазен предварителния график за месец май 2018 година.Нещо повече - допустимо е на част от дежурствата до края на месеца да няма нито доктор, нито медицински експерт, нито санитар. Това прави невероятно осъществяването на каквато и да било лечебно-диагностична и реанимационна активност във връзка с незабавно болните пациенти потърсили помощ в Следствен отдел към окръжна прокуратура и директно заплашва здравето и живота на хората.Спешно поделение. Съгласно Закона за лечебните заведения е наложително звено за МБАЛ Враца и невъзможността му да действа и прави своята активност е в прорез със закона и може да има юридически последствия. Освен това при липса на дежурен личен състав консумативите и оборудването на Следствен отдел към окръжна прокуратура остава без контрол и би трябвало да се провежда някаква защита с цел да се избегнат възможни обири.
Като директен очевидец на мъката на МБАЛ Враца през последната година и при желанието си да спазя своите отговорности заради моралните си правила аз успявах да задържа активността на Следствен отдел към окръжна прокуратура по този начин, че да не рефлектира върху популацията, което обслужва. Молих се на сътрудниците си да работят в Следствен отдел към окръжна прокуратура, да дават наряди, макар обстоятелството, че няма да получат пари за това и им благодаря за разбирането и желанието да оказват помощ. Спешното поделение работеше съответно и съгласно наредбите и с активността си допринасяше за това 400 - 450 пътеки на месец да влязат в тази болница и по този начин удобно влияеше на доходността ѝ. Но точно заради морала си и обстоятелството, че не сме получавали трудови хонорари от януари до момента - съвсем средата на май сме, повече няма по какъв начин повече да се пробвам да запазя това статукво.
Господин шеф, пиша ви това със съзнанието, че сте осведомен изцяло с всичко протичащо се и ви апелирам този доклад да бъде изпратен до властимащите сега, до необятната общност и медии, за се разтоваря от моралната отговорност, която несъответстващо ми се вменяваше на мен и моите сътрудници от МБАЛ в последните месеци, че сме длъжни без пари да работим, с цел да връщаме непознати борчове, а тези, от които подвластен и са наши притежатели, с незаконното си безгрижие да обричат на геноцид хората във Врачанска област. Искрено се надявам да ги натоваря най-малко малко с отговорност и морал. Министърът самичък съобщи на срещата, на която присъствахме, че му е ясно, че парите, които болничното заведение дължи, са в нечий джоб, само че нищо не можел да направи. Как по този начин? Питаме ние. Как не можаха да се намерят няколко милиона за живота и здравето на 200 000 души от Врачанска област, пари които даже доста повече всекидневно се пръскат защо ли не в България. Не е ли това незаконно безсрамие, безхаберие и геноцид. Да, геноцид. Защото като пристигна болен в потрес и почине пред врата на МБАЛ заради това, че няма кой да му помогне - това е геноцид!
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР