Има разнопосочна практика при случайното разпределение на дела и преписки

...
Има разнопосочна практика при случайното разпределение на дела и преписки
Коментари Харесай

Демерджиев: Има разнопосочна практика при случайното разпределение на дела

Има разнопосочна процедура при инцидентното систематизиране на каузи и преписки от органите на правосъдната власт, а в някои случаи процедурите се организират отвън нормативните рамки. Това събитие постанова практиката да бъде унифицирана и приведена в сходство със законовите условия.

Това се показва в писмо на министъра на правораздаването Иван Демерджиев до Висшия правосъден съвет (ВСС), ръководителите на висшите съдилища, основния прокурор, ръководителите на апелативните съдилища, на Апелативния углавен съд, на Софийския градски съди и на Софийския областен съд.

Констатациите са по отношение на изискана от Министерството на правораздаването информация на 20 август 2021 година от съдилищата и Прокуратурата по отношение на използването на член 9 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ).

Министърът показва, че прокуратурата не се е отзовала на двете отправени предложения за даване на признатите и настоящи все още вътрешни правила за инцидентното систематизиране на постъпилите каузи и преписки.

Той подчертава, че следва да се вземат поради тежките последствия при допускане на нормативните отклонения в процедурата по инцидентно систематизиране на делата поради практиката на съдилищата, според която правосъдният състав, образуван в нарушаване на разпоредбите за инцидентно систематизиране на каузи, може да засегне постановения правосъден акт до степен на незначителност.

В умозаключение министърът на правораздаването моли да бъде конкретизирано посредством коя осведомителна система се реализира инцидентното систематизиране на делата и преписките в съответния съд и прокуратура. Да бъдат подхванати стъпки за правилното използване на правилото за инцидентното систематизиране на делата и преписките, като същото се прави отсега нататък в цялостно сходство с условията на настоящата нормативна уредба, която като законова наредба не планува доразвиването и ограничението му.

„ Обръщам внимание, че бъдещи корекции в метода на систематизиране на делата и преписките, които биха довели до смяна в осведомителните системи, също следва да бъдат съгласувани съгласно условията на член 360б, алинея 1 от Закон за съдебната власт “, се споделя още в писмото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР