Има разлика между активното и осъзнатото раждане и ролята на

...
Има разлика между активното и осъзнатото раждане и ролята на
Коментари Харесай

Форум бременност и детско здраве на Puls.bg– какво предстои


Има разлика сред дейното и осъзнатото раждане и ролята на Форум бременност и детско здраве е да обясни на родителите тъкмо каква е тя, както и да даде задоволително достоверна информация по въпросите, които ги интересуват. Това съобщи пред Bulgaria ON AIR Румяна Тасева, основен редактор на Puls.bg . В студиото на „ Околосветско “ тя обясни какво да чакат хората, които ще участват на

най-големия конгрес за бъдещи и сегашни родители, който ще се организира на 31 март и 01 април в Sofia Event Center .

През последните години броят на цезаровите разрези в България пораства. В огромна част от случаите положението на майката разрешава тя да роди по натурален път, само че желанието й е това да стане оперативно. „ Може да има медицински индикации, които да постановат цезарово сечение. Тогава идва осъзнатостта на родилката и самото семейство “, изясни Тасева.

„ Всяка година ние се опитваме да сложим една нова тематична идея, въпреки че тя се развива във времето. Имайки поради, че това е конгрес за бременност, раждане и детско здраве, той няма по какъв начин да не визира едни и същи тематики, само че ние постоянно се стремим да ги поднесем по нов метод, тъй че да отговорим на потребностите на самите хора “, сподели още основният редактор на Puls.bg, който провежда събитието за осма поредна година.

По думите на Тасева, Форум бременност и детско здраве е потвърдил с времето, че може да съкрати дистанцията сред експертите по здравни грижи и пациентите. „ Ние доста добре знаем, че в кабинета времето на лекаря е доста лимитирано и постоянно се получава по този начин, че няма време за въпросите, които терзаят бременните дами. А те би трябвало да са спокойни “, безапелационна бе тя. Затова с изключение на лекционната част, по време на форума ще има и полемики, в които посетителите да зададат своите въпроси и да получат отговорите на място.

Това, което дава на бременните стратегия „ Майчино опазване на здравето “, не е задоволително. Затова бъдещите майки би трябвало да вървят в допълнение на фетална морфология и други проучвания, които няма по какъв начин да се покриват от Здравната каса, уточни Румяна Тасева.

В диалога взе участие и доктор Мария Юнакова , акушер-гинеколог и експерт по репродуктивна медицина в Медицински комплекс „ Д-р Щерев “ . Тя ще бъде част от водещите лектори на събитието. „ Съвременното следене на бременността към този момент е доста по-различно от това преди 10 години. Медицината във всички сфери, в това число и в тази, се развива извънредно бързо. Затова бременните дами би трябвало да знаят, че актуалната медицина разполага с голям брой диагностични благоприятни условия, все по-малко инвазивни, които разрешават да се изключи до безспорен най-малко раждането на плод с някакъв проблем или пък майката да развие някакво заболяване в хода на бременността “, изясни тя. И посочи, че бъдещите майки би трябвало да са оптимално осведомени, а главната цел на Форум бременност и детско здраве 2018 е точно това.

Свързани публикации.. Ембрионално развиване от 5 до 8 гестационна седмица с доктор Даскалова 0 Осъзнато раждане и рецесиите в детската възраст - във фокуса на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg 0 Д-р Мария Юнакова: Комплекс от фактори ни разрешава да поставяме висококачествени грижи при бременност 0 Форум бременност и детско здраве на Puls.bg - 31 март 0

„ Бременната жена би трябвало да откри експерта, на който да се довери. Има най-малко от проучвания, визити и съвещания, които също могат да подсигуряват до някаква степен, че в случай че има проблем, той ще бъде обзет на ранен стадий. Много значимо е първоначално да се направи ултразвуково определяне на бременността , както и общото здравословно положение на дамата “, сподели още доктор Юнакова и уточни, че въпреки и да не е толкоз постоянно срещана, извънматочната бременност е тежко затруднение.

Установяването на сърдечната активност на плода е различен значим миг от следенето на бременността. „ В първия триместър се прави скрининг за хромозомни аномалии . Той се прави сред 11 и 13-та гестационна седмица. Това е ултразвуков обзор и проучване на кръвта на бременната по няколко биохимични маркера. Така с 97% акуратност се открива риска от най-честите хромозомни аномалии. А те са Синдром на Даун, Синдром на Патао, Синдром на Едуардс ... “, изясни акушер-гинекологът.

Може би 90% от бременностите протичат без някакви особени проблеми. Бременните не би трябвало да се тормозят, само че в случай че имат даже и лека смяна в това, което усещат, да се съветват с лекаря, предложи доктор Юнакова.

„ Действително първите контракции доста постоянно са неразпознаваеми. Те се дефинират най-често като болки в кръста и болки в яйчниците. Наподобяващите менструални болки най-често са контракции. Те стартират тъкмо към 20 гестационна седмица, когато матката се разтяга повече и контрахира “, добави експертът.

Още за акцентите в програмата на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg, вижте във видеото:



Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР