Подходящо ли е инвестирането в злато за вас? Ето как да решите.

...
Има произволен брой инвестиционни активи, които могат да бъдат добавени
Коментари Харесай

Има произволен брой инвестиционни активи, които могат да бъдат добавени към вашето портфолио — и всеки от тях има своите потенциални предимства и недостатъци, които трябва да имате предвид. Например, докато акциите могат да доведат до значителна възвръщаемост за кратък период от време, те също са рискови. Не е необичайно спад на фондовия пазар или спад в цената на акциите да заличи стойността на вашата инвестиция. От своя страна инвеститорите, склонни към риск, може да искат да ограничат излагането си на този тип инвестиция.

Благородните метали, като златото и среброто, също си струва да се обмислят като допълнение към вашето портфолио. Златото е популярно сред инвеститорите, защото се смята за актив-убежище, което означава, че има тенденция да запазва стойността си или дори да поскъпва по време на икономическа несигурност или нестабилност на пазара. Той също така има дълга история на използване като запас от стойност и защита срещу инфлацията. Но цените на златото могат да варират в краткосрочен план и обикновено отнема повече време, за да се види голяма възвращаемост от тази инвестиция.

И както всеки друг вид инвестиция, златото може да не е подходящо за всеки инвеститор . Но инвестирането в злато е правилният избор за вас? Този отговор зависи от редица фактори, включително вашата толерантност към риска и общите инвестиционни цели.

Научете повече за това как може да ви бъде от полза инвестирането в злато с безплатен информационен комплект.

Как да решите ако инвестирането в злато е подходящо за вас

Ето някои ключови фактори, които трябва да имате предвид, за да определите дали инвестирането в злато е подходящо за вас:

Вашата толерантност към риск

Вашата толерантността към риск е решаващ фактор при вземането на решение дали да се инвестира в злато. Въпреки че златото обикновено е с нисък риск в сравнение с други видове инвестиции, цените на златото все още могат да бъдат нестабилни в краткосрочен план.

Като цяло стойността на златото нараства с времето. Но цените могат да варират от ден на ден въз основа на различни фактори, включително икономически условия, геополитически събития и валутни движения. Ако предпочитате стабилна, предвидима възвръщаемост, златото може да не е най-подходящото за вашето портфолио. От друга страна, ако се чувствате комфортно с потенциала за ценови колебания, златото може да бъде ценно допълнение към вашата инвестиционна стратегия.

Научете повече за инвестирането в злато тук.

Вашият диверсификация на портфейла

Диверсификацията е основен принцип на инвестирането. Когато диверсифицирате портфолиото си, разпределяте инвестициите си в различни класове активи, за да намалите риска.

И златото може да бъде ефективен инструмент за диверсификация, тъй като често се движи независимо от традиционните активи като акции и облигации. Когато други инвестиции се представят слабо, златото може да помогне за компенсиране на загубите, осигурявайки стабилност на портфолиото ви. Така че, ако търсите начин да диверсифицирате портфолиото си и да компенсирате част от риска от традиционните инвестиции, като акции, този тип инвестиране в благородни метали може да е подходящо за вас.

Инвестиционният хоризонт

Може също така да вземете предвид своя инвестиционен хоризонт, когато мислите за злато. Ако сте дългосрочен инвеститор с времеви хоризонт от 10 или повече години, златото може да бъде чудесно допълнение към портфолиото ви, защото работи като хедж срещу инфлация и икономически спадове.

Ако обаче имате краткосрочни цели, които изискват голяма възвръщаемост на инвестицията ви в близко бъдеще, златото може да не е идеалният избор. Не само, че стойността му може да бъде променлива в краткосрочен план, но цените на златото са склонни да растат бавно и за по-дълъг период от време, така че е малко вероятно да видите голяма възвръщаемост веднага след като го закупите.

The цел на инвестицията

Преди да инвестирате, запитайте се защо искате да инвестирате в злато. Вашите инвестиционни цели играят важна роля при определянето дали златото е подходящо за вас.

Ако търсите сигурно убежище по време на криза, златото може да бъде ценен актив. От друга страна, ако търсите редовен доход или бързо увеличаване на стойността на капитала, други инвестиции, като дивидентни акции или активи, ориентирани към растеж, може да са по-подходящи.

Допълнителните разходи и таксите за съхранение

От съществено значение е да вземете предвид допълнителните разходи, свързани с инвестирането в злато. Когато купувате физическо злато, ще имате разходи като такси за съхранение и застраховка. Купуването на физическо злато включва и риск от фалшифициране или кражба, от които трябва да се предпазите.

Или, ако инвестирате в злато чрез борсово търгувани фондове (ETF) или взаимни фондове, може да се наложи да платите такси за управление, което може да увеличи общите ви инвестиционни разходи. Така че, преди да закупите този благороден метал, не забравяйте да определите дали тези допълнителни разходи ще отменят ползите въз основа на вашата инвестиционна стратегия.

Заключение

Златото може да служи като защита срещу икономическа несигурност и да осигури ползи за диверсификация, но трябва да бъде внимателно обмислен компонент от цялостната ви инвестиционна стратегия. Разбирането на вашите финансови цели и оценката на ролята на златото във вашето портфолио ще ви помогне да вземете информирано решение дали инвестирането в злато отговаря на вашите нужди и предпочитания. И като се има предвид вашата толерантност към риск, инвестиционните цели, времевият хоризонт и цялостното финансово състояние също може да ви помогне да насочите решението си, за да сте сигурни, че правите най-добрия избор за парите си.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР