Има продължаващи рискове от нови саботажни и диверсионни действия против

...
Има продължаващи рискове от нови саботажни и диверсионни действия против
Коментари Харесай

Христо Грозев: Има рискове от саботажни действия против военната промишленост на България от Русия


Има продължаващи опасности от нови саботажни и диверсионни дейности срещу военната индустрия на България от Русия. Това съобщи проверяващият публицист Христо Грозев във видеобръщение към участниците в кръгла маса на тематика: " Влияние на дезинформацията в изискванията на геополитически рецесии ", която се провежда от парламентарната група на " Демократична България " в Народното събрание.

Наблюдаваме активизиране на членове на саботажни групи, отвън Русия, означи Грозев, представен от Българска телеграфна агенция, и добави, че чака и България да бъде обект на интерес от тяхна страна.

Относно риска от вероятни опити за политическа дестабилизация у нас Грозев уточни, че тяхно изследване демонстрира, че през април 2016 година е имало квалифициран от съветското Главно разследващо ръководство опит за забележителна дестабилизация на страната с две паравоенни групи по модела, който е бил прибавен в Черна гора преди този момент.

Имало е проект повече от 700 протестиращи, членове на двете паравоенни организации, действително да опитат да завземат властта, сподели Грозев. По думите му, в случай че интервенцията е била сполучлива, това е щяло да докара до забележителна дестабилизация на страната.

Грозев уточни, че тази интервенция е била осъществена с поддръжката на Руската православна черква и се е провалила заради предпазен арест и задържане на стотици от участниците от паравоенните съюзи, от които едвам 30 са съумели да стигнат до София. По думите му сходни опити са правени в Киргизстан, Казахстан.

Въпреки че огромна част от огромните медии през днешния ден отразяват съветската експанзия относително обективно, това не може да се каже за миналия интервал, изключително за интервала 2014-2015 година В оня интервал редица печатни издания и телевизионни канали, следени от олигарси в икономическа обязаност с Русия, прожектираха съветския разказ във връзка с протичащото се в Крим и Донбас, че има жестоки дейности от страна на киевския режим, означи Грозев.

По думите на журналиста към февруари 2022 година измежду огромна част от популацията към този момент се бе формирала или чисто проруска позиция, или такава на прочувствена необвързаност, в която човек се придържа към максимата няма невиновни.

Според Грозев виновност за насъбрания у нас дезинформационен капитал имат медиите. Руски нападателни дейности се водят най-малко от 2011 година на българска територия. Оттогава стартира серия от гърмежи в хранилища на военната индустрия, отравят се съветски жители от съветското военно разузнаване. Публичност по тези проблеми до огромна част няма. Огромната част от популацията действително си няма визия, че Русия прави военни, подривни дейности на българска територия повече от 10 години. Ако тази информация беше станала действителна част от осведомителния дневен ред, огромна част от обществото би могла да образува от дълго време своя позиция за ролята на Русия и щеше да бъде доста по-критична към кремълските послания през днешния ден, уточни Грозев.

" Дезинформацията е единият от инструментите, който се употребява против ползите на българската отбранителна промишленост ", посочи Тодор Галев от Центъра за проучване на демокрацията.

Според Галев дезинформационните послания у нас биват усилвани от представители или сътрудници на въздействие - представители на политическата класа. Той добави, че към момента у нас липсва полемика за това кой би трябвало да вземе решение във връзка с рекламодателите на медиите, които популяризират дезинформация.

За дезинформацията в обществените мрежи приказва Никола Тулечки от съдружие " Данни за положително ", а някогашният министър на електронното ръководство и сегашен народен представител от Демократична България Божидар Божанов разяснява техниките за онлайн дезинформация и способи за противопоставяне. 

Според Божанов обществените мрежи нямат чувство за отговорност за другите способи на дезинформация като координирано шерване или координирано докладване посредством подправени сметки. Той предлага да се вкара обвързване обществените медии да разпознават тролските ферми, а също и да носят отговорност за това какво предлагат на клиентите си. Според Божанов не е редно логаритмите на " Мета " да предлагат с идентична мощ медиен уебсайт, регистриран предния ден, и открита медия с 30-годишна история.

Модератор на събитието бе Елисавета Белобрадова от Демократична България. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР