Има проблем с осигуряването на човешкия ресурс за изборите в

...
Има проблем с осигуряването на човешкия ресурс за изборите в
Коментари Харесай

Външно: Има проблем с осигуряването на човешкия ресурс за изборите в чужбина

Има проблем с обезпечаването на човешкия запас за изборите в чужбина. Оказва се, че и доста българи желаят да гласоподават от екзотични курорти и гръцки острови. Това стана ясно на брифинг на Външно министерство, на който бе изнесена подробна информация за това каква ще бъде организацията на изборите зад граница на 11 юли.

" Сериозна задача е обезпечаването на човешкия запас за изборите в чужбина ", сподели Иван Кондов, непрекъснат секретар и ръководител на РГ " Избори ".

" ЦИК към този момент излезе с решение по отношение на местата, където ще се организират избори, и местата, където ще се отворят секции. Нашите и техните числа малко се разминават, само че това е механически въпрос, който в идващите дни ще бъде изчистен ", разяснява още Кондов.

" Преди към месец, когато трябваше да изпратим планиран бюджет в Министерски съвет, го направихме на база 800 секции. Познали сме броя. Изглеждат доста. Това съставлява една сериозна задача пред нас - логистична, организационна. Особено доста ни тормози въпросът с човешките запаси. В Министерство на външните работи, което се занимава и с други действия, то би трябвало да се отдели и човешки запас, който да се занимава с изборите. Мисля, че ще се оправим ", добави той.

" При разбора на секциите след решението на ЦИК се повдигнаха няколко въпроса. Първият е автоматизирано отваряне секции от последните 5 години. На някои места просто няма български общности. Надявам се през последващи години да има еластичност, в този момент има секции, които по закон ще би трябвало да открием. Вторият въпрос е за секциите, които се разкриват на някои курортни места. Ще би трябвало да отворим секции тук-там като някои гръцки острови, Доминикана. Това ни затруднява, ще би трябвало да изпратим членовете на комисиите, това е сериозна логистична задача. Ако на такива места гласоподават 100 души, есента на президентските избори ще би трябвало автоматизирано да отворим секции там, а сезонът ще е приключил. Големият брой секции основава проблеми с връщането на изборните бумаги. Трябва да изпратим пощальон - дипломатически, ще ги придвижва в ръчния си багаж, по този начин е по закон ", разясни още Кондов.

" Очевидно нашите жители, които са възнамерявали своите почивки, са изпратили заявления, и са събрани нужните 40 заявки за гласоподаване, тъй че ние ще би трябвало да отворим секции тук-там като някои гръцки острови, където няма българска общественост. Най-екзотичното място е Доминиканската република, където също имаме 40 заявки ", разяснява още Кондов.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР