Има причини за поскъпване на олиото – Русия и Украйна

...
Има причини за поскъпване на олиото – Русия и Украйна
Коментари Харесай

Георги Ганев: Когато има война хората обедняват, България няма да е изолирана от този процес

Има аргументи за повишаване на олиото – Русия и Украйна са едни от най-големите производители на слънчоглед, а се обрисува, че реколтите няма по какъв начин да са положителни там, за това някои търговци дърпат цените нагоре. Дори България и да не внася слънчоглед и олио, само че защото се обрисува международен дефицит, а това се отразява и на нашия пазар. Така икономистът Георги Ганев, който е народен представител от „ Демократична България “ разяснява в Нова ТВ скока на някои цени.

Истината е, че когато има война хората обедняват. Цената не се дефинира от индустриалните разноски, а от пазара и от упованията, какво ще се случи занапред на пазара. Торовете могат да бъдат също причина за повишаването на някои аграрни храни. Суровината за торове в този момент е пренасочена за произвеждане на боеприпаси, това ще увеличи цената на торовете. За петрола е допустимо „ Лукойл “ да замрази цените и да отпадне био добавката в цената на горивата, с цел да се спре растежът на цените. Но ударът върху съветската стопанска система ще е по-тежък, само че и на Европа ще се отрази зле, изясни Ганев. Той разяснява страха от инфлация.

В България сме претърпяли такива равнища на инфлация през 90-те година на предишния век, тъй че 10, 15% инфлация няма да ни изненадват. Но сигурно поколението, родено през новия век ще изпита стрес, предизвести икономистът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР