Има предложение туристическият данък за бежанците от Украйна, настанени в

...
Има предложение туристическият данък за бежанците от Украйна, настанени в
Коментари Харесай

Предлагат туристическия данък за бежанците от Украйна, регистрирани в хотели, да отпадне

Има предложение туристическият налог за бежанците от Украйна, настанени в хотели у нас, да отпадне. Това съобщи в " Денят стартира " Илин Димитров, народен представител от " Продължаваме промяната ", ръководител на Комисията по туризъм в Народното събрание

" Бизнесът поддържа сумата за възнаграждение на всеки хотелиер, който е приютил емигрант, която е 40 лв. на човек дневно, имаше предложения от 10 до 180 лв.. Мярката се създава сега и ще бъде спешна, краткотрайна. Въпрос на един-два дни е да бъде написана и качена на страницата на Министерството на туризма. Мярката ще бъде ретроактивна, ще има назад деяние, настанилите бежанци до момента ще получат възнаграждение ", сподели още той.

Мярката ще важи за цялостен интернат, за места без изхранване и за частни домове, които одобряват бежанци, ще важи и със задна дата. Планира се да работи към 3 месеца. Мярката ще бъде обвързана с метода на престой на бежанците.

" Има организация, всеки един хотел подава данни на страницата на Министерството на туризма, когато желае да взе участие. Мярката оказва помощ на 160 хиляди души, които работят в бранша директно и на 250 хиляди, които работят непряко. Проверките не би трябвало да бъдат засилени, регламентът би трябвало да бъде явен, стремежът е да няма злоупотреби. Приоритет е да се изпълнят държавните бази и по-късно да се обърнем към бизнеса ", добави Илин Димитров.

По думите му мярката ще бъде ясно написана с съответни правила и механизъм за надзор.

" Ако желаят да работят бежанците, ще могат да се настаняват по няколко посоки - сезонна претовареност до 3 месеца, ускорена процедура за приемане на статут на търсещ интернационална протекция - ще имат опция да работят за 1 година, като в случай че имат предпочитание може да се усили с още една година и третият вид е да получат достъп до пазара на труда за 3 години в страната, в която са признати. 90 % от бежанците са дами и деца, 10% са възрастни мъже ", сподели още Илин Димитров.

Основният град, който посреща бежанци, е Варна.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР