Има предизвестие за увеличаване на цените от производителите на лекарства.

...
Има предизвестие за увеличаване на цените от производителите на лекарства.
Коментари Харесай

Фармацевти очакват до 20% ръст в цените на някои медикаменти

" Има предупреждение за увеличение на цените от производителите на медикаменти. Ръстът ще е в размер от 4 до 20% за някои лекарства - той отразява инфлацията ". Това съобщи в ефира на " Твоят ден " ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов.

По думите му максимален скок в цените ще има при медикаментите, които се продават без лекарско наставление. " Законът обаче лимитира увеличението на цените по НЗОК. При козметиката и питателните добавки може да има безкрайно покачване на цените ", изясни Костов.

Той заяви, че казусът с недостига на лекарства се задълбочава. " Почти цялата група антикоагуланти я няма. 373 медикаменти са неразрешени за експорт все още. Причините са главно индустриални. Потреблението е повишено в пъти. Редица медикаменти в този момент се употребяват за лекуване на Коронавирус, а преди - единствено за характерни случаи, като да вземем за пример тези за астма ", акцентира фармацевтът.

По отношение на обезщетенията той показа, че такива има за всички бизнеси. " Платихме над 30 000 лв. повече за ток спрямо предходната година. Вероятно ще търсим увеличение на размера на помощите, само че следва да обсъдим това в сектора ", обясни фармацевтът.

Според него няма единна цена за тестванията за ковид, защото тя зависи от техния тип и генезис. " В България няма недостиг на проби. Най-скъпите костват 15 лева, само че има такива и под 10 лева ", уточни Николай Костов.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР