Има поне десетина прилагателни, които мога да използвам за описание

...
Има поне десетина прилагателни, които мога да използвам за описание
Коментари Харесай

Любов от пръв поглед с Volkswagen? Възможно е. Казва се Arteon

Има най-малко десетина епитети, които мога да употребявам за изложение на всеки модел на Volkswagen, само че в никакъв случай до момента в този набор от изразни средства не е участвала думата „ красив”. Дори в този момент, когато ще употребявам тази дума за пръв път, към момента не мога да допускам, че Volkswagen са създали автомобил, който просто приковава погледите върху себе си.

Да, Arteon несъмнено е най-добре изглеждащият модел на компанията, в който съм се качвал. Обзалагам се, че в цвят „ Куркума” щеше да е още по-поразяващ, само че с пакет R-Line и тези поразителни джанти също оставам повече от удовлетворен от външния тип на Arteon. Не бих се тормозил да заявя, че Arteon е магнит за окото. Последното е контестация, която не съм вярвал, че ще направя, само че е реалност.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА СЪС СНИМКИ НА VW ARTEON

Arteon не е, споделя Volkswagen, заместител на Passat CC, а нов модел, чиято цел е да издигне марката до нови висоти. VW разказва Arteon като „ авангарден гран туризмо”, което може да не е доста тъкмо определение като визия, само че като чувство е тъкмо подобен.

Не мога да диспутирам с Volkswagen, тъй като, за разлика от Секретен сътрудник, новият Arteon се цели към премиум съперници от калибъра на Audi и BMW. Говоря съответно за A5 Sportback и 4 Series Gran Coupe, с което „ националната марка” влиза в сегмент, предопределен най-вече за определени, само че не и за масите.

Сигурно е едно, на габарити не им отстъпва, даже ги превъзхожда. Дължинaтa нa мoдeлa e 4862 мм, шиpoчинaтa - 1871 мм, a мeждyocиeтo e cъщoтo ĸaтo пpи Superb - 2841 мм. Тези размери освен укрепват наличието му, само че подсигуряват и огромно вътрешно пространство, като това изпъква изключително мощно откъм гърба. А за образното усещане към този момент направих констатацията си, тъй като до момента не съм виждал нещо толкоз екстравагантно завършено с емблемата на VW. Това е било съзнателно търсено, тъй като той би трябвало да се бори с одобрени и мечтани съперници. Големият въпрос е: ще има ли триумф? Опитът с Phaeton преди години даде негативен отговор, само че в този момент Arteon има нужното, с цел да влезе в полезрението на платежоспособните.

В допълнение на изразителния си контур, Arteon показа новия образ на марката Volkswagen, със мощен водоравен акцент, която следват всички нови модели на марката. Радиаторната решетка се изтегля в триизмерни предни фарове, а LED светлинните детайли в допълнение акцентират смелия образ на предницата. В взаимозависимост от равнището на съоръжение, което избере клиентът, предната „ маска” на Arteon е в две разновидности – спортна и елегантна.

Освен с много дръзновен дизайн, новият седан впечатлява също със сериозна доза деловитост и жанр. Стъклата на вратите са решени без рамки, в типичния изтънчен жанр на гранд турер моделите, само че в същото време вратите са окачени и се отварят по този начин, че дават най-благоприятен достъп до огромното купе.

Mazda Skyactive-X: бъдещето на бензиновия мотор? (тест драйв)

Dacia Duster продължава да изненадва (тест драйв)

Opel Grandland X: Французите го могат по-добре (тест драйв)

Естественият асортимент тласка Skoda Karoq напред (тест драйв)

Не по-малко впечатляващ е Arteon и в интериора. Ергономията е прилагателно, което постоянно съм употребявал, когато съм говорел за интериора на Volkswagen. Седалките са супер (кожено-велурена комбинация), а масажната функционалност за шофьорската позиция оказва помощ на дълъг път.

Първият взор незабавно се стопира на огромния 9,2-инчов екран (топ изпълнение), от който се ръководи навигацията. За силата на звука, промяната на предавателите и разхождане в менюто е задоволително единствено лек досег с пръстите на ръката. Зад кормилото е ситуиран познатият 12,3-инчовият екран Active Info, който първо бе въведен от Audi TT, а във Volkswagen – от Passat. Атрактивен е първото определение, на втори прочит мога да прибавя съвременен, само че най-много осведомителен и комфортен, изключително при включване на навигацията, която следиш сред оборотомера и скоростомера.

Странното е, че колкото и да си наподобява с интериора на Passat, толкоз чувството е по-различно. Алуминиевият подробност през цялата ширина на арматурното табло автоматизирано усъвършенства атмосферата. Сред детайлите, които доста ми харесват, е камерата за назад виждане, която е инсталирана зад задната емблема на VW. Самата тя се най-после на 45 градуса, когато включите на задна предавка. По този метод тя не се замърсява и е скрита, когато не се употребява.

Тук Arteon има всичко належащо, което клиентите нормално чакат от BMW, Mercedes и Audi. OK, няма да получат толкоз вълнуващи моменти зад кормилото, колкото биха разкрили в BMW да вземем за пример, само че висококачествената и богата кабина е супер направена и изпълнена с висококачествени материали. Подобно на съперниците си, чийто контур е изваян като на типичните купе-модели, и тук има проблем с пространството за главите на пътуващите откъм гърба, само че пък в региона на краката пространството е в обилие. Проблемът е, че този разкош получавам на спомагателна цена от малко над 22 000 лева в екстри, с което цената на модела скача над 100 бона.

B ocнoвaтa нa aвтoмoбилa cтoи познатата плaтфopмa МQВ, a моторната гaмa e cъщaтa ĸaтo нa ceдaнa Раѕѕаt. B нeя oтĸpивaмe нoв 1,5 ТЅІ c мoщнocт 150 ĸ.c., a cлeд нeгo идвa двyлитpoв бeнзинoв двигaтeл cъc 190 и 280 ĸ.c. Дизеловите мотори са с размер 2,0 литра във версии със 150, 190 и 240 ĸoнcĸи cили. Бaзoвaтa вepcия нa мoдeлa e oбopyдвaнa c шecтcтeпeннa мexaничнa пpeдaвaтeлнa ĸyтия, a ĸaтo aлтepнaтивнa нa paзпoлoжeниe имa ceдeмcтeпeннa poбoтизиpaнa DЅG тpaнcмиcия. Зaдвижвaнe нa чeтиpитe ĸoлeлa се предлага за пo-мoщнитe двигaтeли.

А моят е точно подобен: 240 дизелови „ коня “ с DSG. Впечатляващите 500 Нм си споделят думата при изпреварване и излизане от завой, само че истината е, че силата му не е в завоите. До с. Лещен завоите изобилстват, само че Arteon просто не е автомобил, който да мяташ в завоите. Предлага режими Normal, Comfort и Sport, само че разликата в настройките на окачването са мъчно забележими. В Sport обаче звукът на мотора внезапно се трансформира и става пълнозвучен, леко чудноват за дизелов мотор.

Широката диря прибавя непоклатимост, 4Motion дава нужното успокоение на снега и дъжда, който ме съпътстваше, сцеплението е чудесно и ръководството точно, само че му липсва това, което назоваваме противоположна връзка. Най-добре Arteon се усеща в отмятането на километри на дълъг път. При тегло от над 1800 кг, 240 к.с. и автоматик, междинен разход от 7,5 л/100 км ме устройва идеално.

Известно е, че хората с благоприятни условия си падат по така наречен BAM (BMW, Audi и Mercedes), само че Arteon предлага задоволително играчки, джаджи и съоръжение, с цел да притегли този вкусен % от купувачите, които да тестват нещо „ народно”. Надявам се, че няма да показа ориста на Phaeton, който преди години имаше същите упоритости в най-горния клас, само че си остана единствено с тях.

Технически характерности:

Volkswagen Arteon 2.0 TDI 4MOTION DSG

Размери

Дължина, мм: 4862

Широчина, мм: 1871

Височина, мм: 1450

Междуосие, мм: 2837

Тегло, кг: 1828

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен размер, куб. см: 1968

Макс. мощ, к.с. при об./мин: 240 при 4000

Макс. въртящ миг, Нм при об./мин: 500 при 1750-2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 245

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,5

Среден разход, л/100 км: 5,9

Вредни излъчвания СО2, г/км: 152

Базова цена на модификацията, лева с Данък добавена стойност: 85 650

Цена на тествания модел, лева с Данък добавена стойност: 108 868

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР