Има още много други неща благодарение на които ние имаме

...
Има още много други неща благодарение на които ние имаме
Коментари Харесай

Отвори Си Очите! Не Си Българин, Ако Не Знаеш Най-Старото Име На България! Наричали Родината Ни

Има още доста други неща с помощта на които ние имаме право да вървим с вдигнато чело. Дедите ни сътвориха и разпространиха книжовност, която освен просвети, само че и резервира националната еднаквост на милиони наши родственици. Докато други горяха книжнина и вадеха очи на пленници, българите разнасяха светлина и се отнасяха благородно към тези намиращи се под тяхна власт. Докато други подлагаха по-слабите на геноцид, предците ни пробудиха и цивилизоваха мнозина и ги трансфораха в големи нации. С цялостно право ние можем да се назовем потомци на титана Прометей, сходно на него ние бяхме осъдени за своята добрина.

Не дребна причина за горделивост е и името на Родината ни България. Няма друга страна, която да е запазила своето име толкоз дълго време. На всеки рационално мислещ човек е ясно, че нашата държавност стартира не през 681, а най-малко половин хилядолетие по-рано. В Именника на Българските Владетели напълно ясно е казано, че 515 години преди Аспарух наши князе са властвали на север от Дунава – “ сii ҃е кнѧз. дръжаше кнѧженïе обону страну Дунаѧ. лѣтъ. ҃ф.҃еі. (515) остриженами главами. И потѡм пріиде на страну Дунаѧ. Исперих кнѧз тожде и доселѣ ”.

През II век в Европа има единствено две страни – налагащата робството Римска Империя и чупещата веригите на подтиснатите България.

Преди време загатнах, че името на народа ни е доста антично. Ирландските предания описват за народ болги, който е обитавал Тракия по времето на Кир Велики – VI век преди Христа. Потвърждение на това че народностното ни име е съществувало в Източна Европа по време на Античността получаваме и от тракийската ономастика.

В антично посвещение към висшо тракийско провидение (надпис от село Дъждец, Ивайловградско) се среща епитетаБлегур*. Вл. Георгиев съпоставя името с гр. φλεγυρος. Трябва да се посочи и това, че едни от най-ранните запазили се изписвания на името българин и определението български с кирилица, са във формите бльгаринъ (в надписа на Иван-Владислав) и блъгарьскъ (IX век, Черноризец Храбър).

Коренът бльг е еднакъв на тракийското определение блег(ур), който пък има значение ослепителен, лъчезарен, ярък. Благодарение на тракийската дума блегур, ние можем най-накрая да разбираем същинския смисъл на етнонима българи, а точно – светли, сияйни хора.

Това е нещо много забавно тъй като то съответствува по смисъл с едно още по-старо наименование на страната ни. Стефан Византийски свидетелства, че Тракия е носила имената Перке и Ария. Перке е сродно може би с епитета на Хероса – Перкон, само че за Ария учените мълчат. Не ми е известно някой наш лингвист, или историк да е предложил в детайли и ясно пояснение на това изключително име.

Аз персонално считам, че Ария значи страна на арийците – народът, който покорява Индия в дълбока античност. Луций Ариан свидетелства, че преди идването на тракиеца Дионис в Индия, локалното население било примитивно. Хората се хранели с кора на дървета и сурово месо, а облеклата им били кожи от животни. Тракиецът Дионис научил индийците на земеделие, занаяти, строителство, дал им вяра, като сложил себе си отпред на пантеона. Това е забавно детайлност тъй като един от епитетите на Дионис, а точно Бромий е съвсем еднакъв с върхоното индийско провидение Брама.

“But when Dionysus had come, and become master of India, he founded cities, and gave laws for these cities, and became to the Indians the bestower of wine, as to the Greeks, and taught them to sow their land, giving them seed. It may be that Triptolemus, when he was sent out by Demeter to sow the entire earth, did not come this way; or perhaps before Triptolemus this Dionysus whoever he was came to India and gave the Indians seeds of domesticated plants; then Dionysus first yoked oxen to the plough and made most of the Indians agriculturists instead of wanderers, and armed them also with the arms of warfare. Further, Dionysus taught them to reverence other gods, but especially, of course, himself ” Anabasis Alexandi, VII.vii

Това надали е случайност, както не е случайност това, че тракийските погребални обреди се срещат и при индийците Ритуалното самоубийство на брачната половинка при смърта на мъжа й (сати) е арийски бит. Той е разказан добре от Херодот при траките – История, V-5:

Самото име на ритуала сати, или сути има смисъла истина, правота. Т.е. последвайки своя брачен партньор дамата е оставала същински правилна. Думата сати, сути е най-близка до старобългарската суть– истина, същност.

На север от Индия са живели саките. Индийците ги считат за потомци на старите арийци, или по-точно смятат ги за военната аристокрация наречена кшатрия. Тези саки Аристофан ги дефинира като траки. Това, че траките са старите арийци разбираме и от свидетелството на археологията. Учените считат Андроновската просвета от Средна Азия за принадлежаща на арийците. Това е по този начин, само че никой не си е направил труда да изясни, че керамиката, а и сечивата от Андроново имат по-стар първообраз не къде да е, а в земите на България.

находки типични за Андроновската просвета на арийците

брадви и копия от Тракия

тракийска керамика имаща същите орнаменти като арийската от Андроново

тракийска керамика имаща същата форма както арийската от Андроново

След като исторически извори, традиции, а и археологически находки свързват траките със старите арийци, то е напълно разумно да приемем, че Ария в действителност значи земя на арийците. Самото име арии значи светли, сияйни хора. То е сродно на санскр. арка–слънчев лъч, тохар. арки-светъл и несъмнено българската ослепителен,т.е. ярък. Ярък е йотизираната по-нова форма на арь-к – ярък, лъчезарен.

Това, че най-старото наименование на земята ни е Ария не трябва да ни учудва. Тук са се появили първите благородници. Тук, на Балканите е първото златно богатство и първите знаци на царска власт – златна диадема и златен скиптър. В нашата земя има към 50 000 тракийски надгробни могили. В никоя друга територия не са живели толкоз благородници!

Понеже част от дедите ни са мигрирали за Средна Азия в дълбока античност изяснява за какво те са наложили там най-старото име на Тракия, а точно Ария.

Ария Варта е страната на арийците в Индия. Частицата варта значи безусловно ограждение, собсвеност. Вартаидва от арийската дума вартате–въртя, т.е. заграждам, заобикалям и е сродна на стблг. врьтъ-двор, ограда, градина.

Фактът, че траките са арийците, които повлияват дедите на перси и индийци изяснява за какво в нашия език има думи сродни с други от санскрит и авестийски. Тези прилики се поясняват от някои откриватели като доказателство за азиатския генезис на старите българи. Както видяхме обаче това не е по този начин. Дедите ни са се оформили като народ не някъде в Афганистан, а на Балканите – люлката на цивилизацията, там където за първи път е блеснала искрата на познанието.

Колкото и да се пробват някои хора да укрият тази истина, тя все по настойчиво си намира път. Често бях подложен на критика, че свидетелството на Луций Ариан за походът на Дионис в Индия е единствено легенда. Може, да, само че освен Ариан слага приказва за идването на Дионис в Индия, това вършат Плиний, Страбон, Ноний и други

Освен това, в съседство със саките и бактрийците Плиний Стари разполага племето сарапари, на които Страбон дава тракийски генезис. В Средна Азия Плиний разполага и етносите туни, кикони, брисари, а в Тракия имаме тюни, кикони, брисеи. Да не забравяме и свидетелствата на археологията показващи, че арийците идват от Тракия. Всички тези данни са премълчани от хората опитващи се да ни изкарат родственици на афганистанци, талишци и иранци.

Това е насмешка с науката, а и с паметта на дедите ни, които са най-древните цивилизовани жители на Балканите. Хайде да помислим, англичаните колонизират Австралия и повлияват езиково туземците, само че това не прави туземците родственици на старите англо-сакси, нали? Португалците постановат своя език над африканското население на Мозамбик, само че от фактът, че хора от негроиден антропологичен вид приказват португалски не може да заключим, че народът на Мозамбик е от един генезис с португалците.

Манипулаците на българската история няма да спрат скоро, прекомерно доста е вложено в неистини и операции. Те доведоха освен до комплициране, само че и до разграничаване от същинските ни родственици. За да не попадаме в плен на измамата е нужно да се пазим от отрицателните страсти, които са неприятен консултант и могат да ни отведат не където би трябвало.

Разсъждавайки хладно и разумно, търсейки другарство с всички, рано, или късно ще стигнем до истината. Нашето схващане е като огледалната повърхнина на планинско езеро, в случай че тя е спокойна, то и отразяващият се облик е чист и явен, елементарен за разбиране. Гневът и омразата размътват всичко и основават циничен кръг, от който е мъчно да се измъкнем. Озлобеният търси възмездие и ще се покрие неизбежно със страдалчество.

Благородникът владее себе си, той е волеви и мощен, умее да прости и да гради щастливо бъдеще. Съдбата ни е в нашите ръце другари, тя се оформя от изборите, които вършим в живота. Една преуспяваща България може да се построи единствено от благородници, дедите ни бяха такива.

Павел Серафимов, sparotok.blogspot.bg
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР