Има още какво да се желае от България в борбата

...
Има още какво да се желае от България в борбата
Коментари Харесай

Еврокомисар Дидие Рейндерс за България: Има напредък, но лобирането и корупцията са сериозен проблем

Има още какво да се желае от България в битката с корупцията, лобирането, разпределението на държавните реклами в медиите и инспектората на Висш съдебен съвет. Това сподели еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс след края на Съвет " Общи въпроси " в Брюксел, предава. Той посочи, че с Белгия, България и Чехия е извършен нов кръг от полемики по върховенството на закона.

Еврокомисар Рейндерс загатна като позитивни стъпки от страна на България уговорката за основаването на ефикасен механизъм за наказателна отчетност на основния прокурор и неговите заместници, действието на антикорупционната комисия и плануваните промени, които да улеснят нейната работа, основаването на съвет за развиване на гражданското общество.

В същото време той добави, че в някои области би трябвало да се създадат усъвършенствания.

" Препоръчахме да бъде сбъднат прогрес в следствията на случаите на корупция. Макар да не престават подобренията във връзка с интегритета на обществената администрация, лобирането остава едва регламентирано. За медиите препоръчахме да се увеличи прозрачността за методите, по които държавната реклама се разпределя в тях. В региона на правосъдната система препоръчахме България да приспособява състава на Висш съдебен съвет, тъй че да избегне риска от политическо въздействие върху неговия инспекторат ".

Запитан дали се е срещал с основния прокурор Иван Гешев, който сега е в Брюксел, еврокомисар Рейндерс отговори негативно. До момента основният прокурор заобикаля срещи с публицисти.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР