Има опасност цената на газа драстично да скочи, ако скъпите

...
Има опасност цената на газа драстично да скочи, ако скъпите
Коментари Харесай

Цената на газа скара Добрев и Сабрутев

„ Има заплаха цената на газа фрапантно да скочи, в случай че скъпите количества нагнетено синьо гориво в Чирен, закупени през лятото от медиаторите на „ Продължаваме Промяната “ над 250 лева за мегават бъдат изкарани на пазара при недостиг “, съобщи след съвещание на енергийната комисия нейният ръководител Делян Добрев от групата на ГЕРБ-СДС.

Той уточни още, че правилото купуваш на ниска цена през лятото и нагнетяваш ресурси в хранилището, с цел да не се постанова да купуваш безценен газ през зимата, е нарушен от предходните ръководещи.

Добрев напомни, че количествата в Чирен са с близо 30% по-скъпи от сегашните цени.

Венко Събрутев от „ Продължаваме Промяната “ не се съгласи и съобщи, че в случай че страната в лицето на служебния кабинет си прави добре работата и обезпечава доставки на на ниска цена газ, не се постанова да се черпи от „ Чирен “ и тогава скъпият там газ няма да усили цената на микса на синьото гориво. Според него Министерството на енергетиката не се оправя със задачата да обезпечава доставки на допустими цени и

това демонстрира поисканата с 40% по-скъпа цена от „ Булгаргаз “ за януари, в случай, че се следи доста по-ниско нарастване на борсовите пазари.

Рамадан Аталай съобщи, че страната е нямала избор и е била длъжна да нагнети количества в празното вместилище „ Чирен “ на висока цена, само че това сега се отразява на цената на микса, по който топлофикациите купуват синьо гориво.

Парламентарната комисия по енергетика в Народното събрание одобри по-рано през днешния ден единомислещо на първо четене Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Законопроектът е импортиран от Делян Добрев и група народни представители.

В претекстовете за законопроекта е записано, че се

основава нов раздел, в който се регламентират главните положения, свързани с активността на предпазване на електрическа сила.

Съгласно определението оператор на оборудване може да бъде физическо или юридическо лице, което извършва функционалности по предпазване на природен газ или електрическа сила. Лице, което е ангажирано със предпазване на сила, ще се третира като ползвател на мрежата и затова ще бъде предмет на общите разпореждания за свързване към преносната или разпределителната система, които изискват приемане на мнение за свързване.

Добрев изясни, че предлагането е в Закона за енергетиката, с изключение на производител и потребител на електрическа енергия, да има и текстове, които са за предпазване на електрическа енергия. Съхранението може да бъде в акумулатори, само че да се съхранява под формата на водород или по различен различен метод.

Той посочи, че от тези текстове ще могат да се възползват най-малките вложители във възобновими енергийни източници (ВЕИ) - на покрива в границите на 3-4 киловата, както и най-големите ВЕИ планове. Енергията ще може да се съхранява в батерията в часовете, в които не се употребява, и да се употребява тогава, когато е належащо. Освен това всеки вложител ще може да употребява тази батерия, като я зарежда от мрежата и след това я продава назад в мрежата за да завоюва, разясни Делян Добрев.

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР