Има опасност от пробив в законността и засягане на демократични

...
Има опасност от пробив в законността и засягане на демократични
Коментари Харесай

Иван Гешев ще иска КС да обясни правомощията му

Има заплаха от пробив в законността и засягане на демократични полезности - правовата страна, разделяне на управляващите и главните права. В това е уверен основният прокурор Иван Гешев по отношение на подготвяните промени в правосъдната система.

Прокуратурата е единна и не е централизирана, като прокурорите и следователите не са подчинени на основния прокурор. Подчинеността е единствено за административните ръководители на прокуратурата, акцентира Гешев.

Той посочи, че без значение от яснотата, която съществува на законно и конституционно равнище, прокуратурата ще приготви искане до Конституционния съд за пояснение нормата на член 126 от Конституцията на България, касаеща пълномощията на основния прокурор за надзора за правда. Това би трябвало да изключи всякакво подозрение за неограничените пълномощия на основния прокурор и неспиращите политически операции на публичното мнение.

Гешев се надява Конституционен съд в детайли да очертае пълномощията и в случаи, че някои от тях опонират на Конституцията, той е сигурен, че това ще бъде съобразено от българския законодател.
 Демерджиев настоя за закриване на спецсъда на конференцията на Гешев
Демерджиев настоя за закриване на спецсъда на конференцията на Гешев

Иван Гешев: Промените не би трябвало да личностно стимулирани

Гешев настоя още за въвеждане правосъден надзор върху част от отводите за формиране на наказателно произвеждане. Прокуратурата е подготвена да взе участие във всяка една промяна единствено да е в полза на българските жители и общество за упованието им за повече правдивост, увери още обвинител номер едно.

Реформи в наказателното правораздаване са нужни, макар че над 96% са неоправдателни присъди от всички каузи през последните години. Особено належащо е осъществяване на решенията на Европейския съд за правата на индивида, рекомендациите на Съвета на Европа, Венецианската комисия и Европейската комисия, само че те не би трябвало да бъдат употребявани с конюнктурни цели за решение на краткосрочни политически задания, безапелационен бе Гешев.

По думите му промяната следва да бъде всеобхватна и в цялата правоохранителна система. Няма по какъв начин цялата система да действа ефикасно и дейно, в случай че промяната не обхване всички аспекти от битката с престъпността, безапелационен бе Гешев.

Каквито и пълномощия да има прокуратурата, няма по какъв начин да се осъществят, без да е разкрито закононарушението и неговият причинител от способените органи. Нашият Наказателен кодекс от 1968 година не дава отговор на обществено-икономически условия, както и че нашият Наказателно-процесуален кодекс е педантичен. Това неведнъж е отбелязвано от европейските ни сътрудници, уточни Гешев. Стандартите, въведени в наказателния развой, е ясно, че са мощно повишени и са в пъти по-високи, от който и да е различен стандарт на другите страни от Европейски Съюз.

Друг проблем, който очерта Гешев са систематичните опити за засягане на независимостта на правосъдната система със законодателни опити. Важно е опазване на спецправосъдието без значение от офанзивите, стимулирано от наранени незаконни ползи, е потвърдило своята успеваемост и прието в интернационален проект, безапелационен бе основният прокурор.

" Никой не е оракул в личната си страна, само че вследствие на интернационалните си срещи профилираното правораздаване е прието от нашите европейски сътрудници като ефикасно и дейно ", похвали се Гешев.

За пълномощията на основния прокурор, Иван Гешев съобщи, че е хубаво да се чуе юридическата истина и действителната обстановка - самоуверено може да се каже, че пълномощията са лимитирани по отношение на другите основни прокурори от Европейския съюз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР