Има опасност от нова петролна криза, ако ситуацията в Близкия

...
Има опасност от нова петролна криза, ако ситуацията в Близкия
Коментари Харесай

Иде петролна криза, ако ситуацията в Близкия изток се влоши

Има заплаха от нова петролна рецесия, в случай че обстановката в Близкия изток, откъдето идва една трета от международния експорт на черно злато, се утежни. Това съобщи през днешния ден изпълнителният шеф на Международната организация за силата (МАЕ) Фатих Бирол, представен от Франс прес.

" Разбира се, ние не знаем по какъв начин ще се развие политическата обстановка. Напрежението обаче е на доста високо ниво и към една трета от износа на нефт идва от този район. Там са освен производителите, само че и главните търговски пътища ". Това сподели Бирол в отговор на въпрос на медиите за въздействието на войната сред Израел и " Хамас ".

" Една по-голяма икономическа рецесия в този район би могла да докара до нова петролна рецесия, 50 години по-късно ", акцентира той при представянето на годишния отчет на организацията за международните енергийни вероятности до 2030 година, правейки отпратка към случилото се през 1973 година

" Силно се надяваме, че тази обстановка няма да се повтори и страните ще стигнат до мирни решения ", добави той. Според оценката му съмнения на петролния пазар " би била неприятна вест за всички и най-много за разрастващите се страни ".

Цените на петрола се колебаеха в днешната търговия сред опасения от ескалация на напрежението и дипломатически старания, само че на този стадий към момента няма никакви нарушавания по веригите за доставки, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР