Има опасност АГ-отделението в Карлово да бъде закрито. Въпреки че

...
Има опасност АГ-отделението в Карлово да бъде закрито. Въпреки че
Коментари Харесай

Карлово остава без родилно отделение заради липса на лекари

Има заплаха АГ-отделението в Карлово да бъде закрито. Въпреки че в родния град на Апостола се раждат към 350 деца годишно, Здравната каса стопира финансирането. Медиците в отделението споделиха пред камерата на бТВ, че оборудването е толкоз остаряло, че е почтено за музейни експонати, като дадоха образец с гинекологичния стол – той е на 40 години.

Последното бебе родено в Карлово се споделя Мартин, а евентуално ще остане и последното в историята. Най-близкото родилно е в Пловдив – на 60 км. Майката на Мартин споделя, че раждането е почнало през нощта и в случай че е трябвало да отиде до Града под тепетата, може би е щяло да има затруднение.

Д-р Цветан Петров е единственият анестезиолог в родилното поделение на Карлово. За да има АГ-отделение обаче трябват най-малко двама, а поради неналичието Здаравната каса стопира парите.
Д-р Петров е самичък. Друг искащ да работи като анестезиолог при тези условия няма. Стартовата заплата за позоцията, от която зависи ще има ли родилно в радиус от 60 км, е 1000-1500 лв.. В чужбина изискванията са в пъти по-добри. Единственият анестезиолог е на мнение, че освен заплащането, само че и грижата за постройката, средата и оборудването отблъскват младите.

Стопанин на болничното заведение е общината. Според градската администрация парите на болничното заведение са спрени нелегално, а гастролиращите лекари на по половин щат от Казанлък запълват нужната численост анестезиолози.
Снимка: btvnovinite.bg

Според кмета и зам.-кмета зад решението стоят стопански ползи на частни клиники в Пловдив. Община Карлово апелира заповедта на Здравната каса и чака решението на Административния съд. Това решение, ще дефинира дали в Карлово ще се раждат деца или не.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР