Има около 10 000 научни публикации, които доказват, че продължителното

...
Има около 10 000 научни публикации, които доказват, че продължителното
Коментари Харесай

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива

Има към 10 000 научни изявления, които потвърждават, че продължителното седене е нездравословно за вашето здраве и предизвиква хронични болести, в това число затлъстяване и диабет вид 2. В рамките на 90 секунди след изправяне от седнало състояние се задействат мускулните и клетъчните системи, обработващи кръвната захар, триглицеридите и холестерола. Това написа в последната си публикация доктор Меркола.
Дори и да отделяте 150 минути за умерени до интензивни извършения всяка седмица, към момента не сте предпазени от затлъстяване, тъй като продължителното седене през останалото време, в което не спортувате, продължава да въздейства върху обиколката на талията, систоличното кръвно налягане и равнищата на глюкозата – феномен, именуван „ синдром на дейния диван “, разяснява Меркола.
Като най-малко избягвайте да седите повече от 50 минути на всеки час, написа той. В идеалния случай ограничете седенето до три часа или по-малко. Според биологичните антрополози вкаменелостите демонстрират, че когато ранният човек е заменил своя номадски метод на живот с по-уседнал, това е довело до понижаване на плътността на костната конструкция.
Скорошни проучвания демонстрират, че умереното упражнение – свободно дефинирано като напъване до точката, в която сте леко натоварени, само че можете да поддържате диалог – усъвършенства оцеляването и е два пъти по-ефективно от енергичните извършения.
Според Меркола хроничното седене е съвсем толкоз рисково за живота, колкото и пушенето.Ето и неговите препоръки:
1. Проследявайте какъв брой седите всеки ден и полагайте старания да намалите това време по малко всяка седмица.
2. Използвайте стоящо бюро за работа.
3. Когато гледате телевизия, изправете се и/или се разходете по време на паузите за реклами.
4. Твърде многото интензивни извършения имат противоположен резултат. Ако водите затънал метод на живот и започнете да спортувате, получавате (в взаимозависимост от интензитета) понижаване на риска от преждевременна смъртност, диабет, меланхолия, високо кръвно налягане, коронарната болест, остеопороза, саркопения и прочие Въпреки това, след 75 минути на седмица стартирате да губите тези преимущества. Отвъд четири часа седмично вие освен не печелите нищо във връзка с изгодите за здравето, само че и коренно повишавате риска от сърдечни проблеми.
5. Всяко придвижване е от изгода, даже обикновеното.
6. Прекаляването със силовите тренировки е по-лошо от това да не вършиме нищо. 20 минути два пъти седмично в непоследователни дни или 40 минути един път седмично е най-хубавото решение. 
7. Ходенето е може би най-хубавата активност, която можете да правите. 
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР