Има общо съгласие да се намали ДДС на продуктите от

...
Има общо съгласие да се намали ДДС на продуктите от
Коментари Харесай

Министър Иванов: Има общо съгласие да се намали ДДС на продуктите от малката потребителска кошница

Има общо единодушие да се понижи Данък добавена стойност на продуктите от дребната потребителска кошница. Доверявам се на плановете на финансовия министър, че не е настъпило времето за това. Това сподели министърът на земеделието Иван Иванов в предаването „ Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия.

По думите му смяна на Данък добавена стойност ставката за хляба с 9%, каквото изиска президентът Радев, е част от продуктите, които влизат в дребната потребителска кошница. Иванов акцентира, че Министерството на земеделието поддържа сходен метод, само че не е бил реализиран политически консенсус в обединението в тази посока.

„ Ние ще продължаваме да отстояваме тази позиция. Надявам се при актуализацията през юли месец да имаме сходна мярка. В „ Бюджет 2022 " са планувани доста средства за превъзмогване на рецесиите, обезщетения за бизнеса, за жителите, за производителите ", уточни земеделският министър.

Пазарът има свои механизми за регулация, а страната единствено може да подкрепи този развой. Иванов изясни, че се планува построяването на шест събирателни пазара, където производителите могат да оферират своята стока без медиатори.

„ Нашата цел е да влагаме доста в нашата стопанска система, в бранш „ Земеделие ", тъй че то да стане конкурентоспособно, да избягаме от диспропорцията, която имаше през годините във връзка с разпределението на европейски и национални средства, което ускори един бранш за сметка на различен ", разяснява министър Иванов.

От 15 февруари към този момент работят 17 склада за дървесина, а в границите на два месеца ще бъдат отворени общо 56 такива склада, където държавните горски и държавните ловни стопанства ще продават дървесина, добита непосредствено от тях, на жителите, на локалното население. Това ще става през кметовете, със заверени описи, с цел да няма злоупотреби. Ще бъде въведен механизъм на двоен надзор, изясни земеделският министър.

„ Ще предизвиквам диалог с НСОРБ, с цел да може да контролираме този механизъм ", изясни той. Тези хранилища да предопределени за продажба на жители и няма да бъдат допускани прекупвачи.

Цената на пелетите значително зависи от пазара на електрическа енергия и надали би оказало директно влияние този метод на търговия, разясни Иван Иванов.

Оранжерийните производители ще бъдат подкрепени в границите на 2-3 седмици по размер de minimis с 3,5 милиона лв., разгласи още министърът. „ Направили сме прелиминарен банкет по мярката, сега водим договаряния със съответните браншови организации, даже ще съкратим периода за банкет, с цел да могат те по-скоро да получат своите средства.

След приемането на бюджета незабавно стартира известието на тези 111,5 милиона, които страната отпуска за директни помощи на земеделските производители, и до края на юни те би трябвало да бъдат раздадени. Ако има потребност от още, ще стартираме диалози с Европейска комисия да разгадаем още повече средства да бъдат отпуснати ", изясни министър Иванов. Изискванията са поддръжката да бъде обвързана с произвеждане, акцентира той.

Министър Иванов съобщи, че средствата в идващия програмен интервал са ориентирани извънредно към дребния и междинен производител, към агроекология, биоземеделие и браншове, които ще привлекат младежите. „ Представихме нашия Стратегически проект на Комисията по земеделие в Народно събрание, чакам идната седмица той да мине през Министерски съвет и планът да бъде подаден в Европейската комисия за утвърждение ", съобщи Иванов.

Ако спорът в Украйна се задълбочи, това неизбежно ще се отрази отрицателно в икономическо отношение на цяла Европа. Като страна член и ние ще понесем негативи неизбежно, безапелационен е Иван Иванов.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР