Има няколко причини, които водят до вземането на лоши решения. Една

...
Има няколко причини, които водят до вземането на лоши решения.
Една
Коментари Харесай

Как успешните лидери вземат трудни решения?

Има няколко аргументи, които водят до вземането на неприятни решения.

Една от най-често срещаните е страхът от грешката.  В резултат на него доста водачи отхвърлят да поемат каквито и да е било опасности и демонстрират цялостна некадърност да продължат напред с вземането на решения.

Друг, постоянно срещан проблем в лидерските среди е по този начин наречената „ разбор парализа “. Тя се демонстрира под формата на непрестанно събиране на статистически данни, изследвания и проучвания, които в последна сметка удължават процеса на взимане на решения.

Вземането на решения може също по този начин да бъде забавено, когато ръководителите на компанията решат да заровят главите си в пясъка и да пренебрегват всички проблеми, обявявайки търсенето на нови решения за излишно. Този вид водачи избират да подържат статуквото, вместо да извърнат внимание на нови хрумвания и предложния.

Всяко едно от гореспоменатите дейности е извънредно контрапродуктивно, изключително в днешния динамичен бизнес свят, в който измененията се движат със скоростта на светлината.

От другата страна са бизнес водачите, които разчитат на съдействието при вземането на решения. Те схващат, че хората имат потребността да бъдат ценени, уважавани и изслушвани.

Aко би трябвало да вземате сложни решения, използвайте тези 4 тактики, с цел да подсигурите своя триумф и да се уверите, че вашите чиновниците ще се почувстват като част от него.

1. Поставете краен период.

Задайте избран интервал от време за обширен разбор на вероятните решения. Поставете период за взимане на дефинитивно решение и уведомете вашия екип за крайната дата. Добре е и да имате наставник или ментор, който да ви напомня и държи виновен за спазването на тези периоди.  Ако сте „ алергични “ към поемането на опасности, накарайте вашия наставник да оспорва бездействието ви и да задвижва процеса по взимане на решение.

2. Насърчете връзка.

Създайте среда, в която обратната връзка е предстояща и ценена. Задавайте въпроси. Бъдете любопитни. Насърчете членовете на вашия екип да споделят мнението си, с цел да придобиете друга вероятност от колкото се може повече хора, които са неразделна част от бизнеса. Без значение дали става въпрос за чиновници от отдел човешки запаси, маркетинг, продажби, статистика и интервенции, гласът на тези хора може да ви предложи позиция, която не сте взели поради.

3. Потърсете съпротива.

От извънредно значение е да тествате рентабилността и общата посока, в която ще ви води вашето решение. Определете екип или чиновник, който да оспори статуквото и да показа причини против вашето решение. Винаги е добре да има някой, който да играе юрист на дявола, когато би трябвало да вземате значими решения. По този метод вие ще си изградите по-добра визия за цялостната картина, преди да извършите финален избор.

4. Бъдете транспарантни и открити.

На последно място, само че не и по значимост, е да осъзнавате какво въздействие имате като водач, които взема решения.  Общувайте намерено без да прикривате това,  което желаете да кажете зад корпоративна изразителност. Действията ви би трябвало да подхождат на вашите думи.

Следвайте златните правила на ангажираност, като се отнасяте към вашите чиновници от всяко ниво с уважението и вниманието, което те заслужават. Когато всички тези детайли са в унисон, намирането на вярно решение, което да задоволи всички, става доста по-лесно.

Сюзън Стейнбахър, създател на бестселъра „ KENSHO: A Modern Awakening “, за inc.com

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР