Има нужда от спешно дисциплиниране на бюджета и като процес,

...
Има нужда от спешно дисциплиниране на бюджета и като процес,
Коментари Харесай

Шефът на БНБ настоя за бюджетна дисциплина

Има потребност от незабавно дисциплиниране на бюджета и като развой, и като наличие. Бюджетът за идната година ще бъде знак дали вървим в вярната посока. Това съобщи гуверньорът на Българска народна банка Димитър Радев в изявление за Българска телеграфна агенция.

По отношение на намалената прогноза на МВФ за растежа на брутния вътрешен артикул на България той уточни, че това няма качествена разлика за растежа на стопанската система. По думите му на фона на вътрешните и външните провокации напредък над 2 % на Брутният вътрешен продукт може да се преглежда като относително позитивно развиване.

Димитър Радев засегна и тематиката за еврозоната. Управителят на Българска народна банка означи, че България е единствената страна, която е член на Европейския банков съюз, без да е член на еврозоната . Той добави, че в този подтекст, поддръжката в банковите среди остава мощна и градивна.

Според него покриването на критерия за инфлация е обвързвано с провеждането на рационална макроикономическа политика, която подчертава върху незабавното дисциплиниране на фискалната позиция и хармонизирането на паричните и фискалните условия в страната. Във всички случаи приказваме за доста пай небосвод и прозорец от благоприятни условия, които не би трябвало да се пропущат, разясни Радев.

По думите му, в случай че се стигне до отлагането на приемането на еврото, съществува риск от намаление на кредитния рейтинг на страната и утежняване на изискванията за финансиране на нашата стопанска система, което експлицитно акцентират и рейтинговите организации. При халтав бюджет с хронични дефицити това са милиарди, които в последна сметка бизнесът и семействата ще би трябвало да платят, акцентира Радев.

По тематиката за новите наложителни за банките предели на индикатори за ипотечно кредитиране, избрани от Българска народна банка, Димитър Радев съобщи, че задачата на тези ограничения не е да затруднят кредитирането, а да основат надеждна рамка за контрол и ръководство на евентуалните опасности в банковата система. С тези последни ограничения, ние на процедура активирахме цялостния набор от макропруденциални принадлежности, с които една централна банка разполага, добави той.

По отношение на световната стопанска система Радев акцентира, че се открояват две трендове, една позитивна и една негативна. Положителната е намаляването на инфлацията, а негативната е продължаващата липса на фискална дисциплинираност, която усилва дълговото задължение. Тези трендове имат ясни проекции и в нашата страна, сподели още гуверньорът на Българска народна банка.
 КНСБ желае и недостиг под 3%, и нарастване на заплатите в Бюджет 2025
КНСБ желае и недостиг под 3%, и нарастване на заплатите в Бюджет 2025

Синдикактът упорства и за радикалнапромяна в приходната част
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР