Има ново предупреждение за здравето на децата, които прекарват твърде

...
Има ново предупреждение за здравето на децата, които прекарват твърде
Коментари Харесай

Синята светлина от телефони и таблети ускорява настъпването на пубертета

Има ново предизвестие за здравето на децата, които прекарват прекалено много време пред екрана на своите смарт телефони или таблети. Турски откриватели са разкрили, че излагането на синя светлина, каквато излъчват цифровите устройства, наподобява има връзка с настъпването на ранен пубертет, заяви „ Study finds ”.


Тези открития проправят пътя към по-добро схващане на това по какъв начин актуалните привички, изключително увеличеното време, прекарано пред екрана, могат да повлияят на физиологичното развиване на децата. Мистериозната поява на ранен пубертет при доста деца остава необяснена, макар че от време на време се свързва с генетични фактори, мозъчни аномалии (като пострадвания или тумори) или проблеми с щитовидната жлеза, надбъбречните или половите жлези.

През последните години се следи повишаване на случаите на ранен пубертет както измежду момчетата, по този начин и измежду девойките - събитие, което стана изключително явно по време на пандемията COVID-19. Възможно ли е нашите джаджи и увеличеното време, прекарано пред екрана, да играят роля?

За да проучат това, учени от градската болница " Билкент " в Анкара и университета " Гази " в Турция следят 18 мъжки плъха, всички на възраст 21 дни. Те били разграничени на три групи и всяка група била изложена на синя светлина с друга дълготрайност: естествен светлинен цикъл, шест часа или невероятните 12 часа. Изследователите откриват, че мъжките плъхове, изложени на синя светлина, стартират да съзряват доста по-рано.

Колкото повече синя светлина подлагали откривателите на животните, толкоз по-рано започвал пубертетът. При тези плъхове също по този начин се следило забавено развиване на сперматозоидите и признаци на увреждане на тъканта на тестисите.

Това не са първите сходни открития на тази изследователска група. Преди това те са следили сходно ранно начало на пубертета при женски плъхове, изложени на синя светлина.

" За пръв път открихме директна връзка сред излагането на синя светлина и ранния пубертет при мъжки плъхове ", споделя водещият откривател доктор Айлин Килинч Угурлу от градската болница Bikent в Анкара в известие за медиите. " Нашите констатации са в сходство с предходната ни работа върху женски плъхове, която също сподели сходни резултати, като по този метод предоставяме по-цялостна визия за това по какъв начин синята светлина може да повлияе на пубертета както при мъжките, по този начин и при женските плъхове ".

Преди обаче да се замислите дали да не изхвърлите джаджите си, доктор Угурлу приканва към нерешителност.

" Искам да подчертая, че това е проучване върху плъхове и директните резултати не могат да се поясняват за хора. Въпреки това ние предоставяме пробна основа за по-нататъшно проучване на здравните последствия от все по-нарастващото време, прекарано пред екрана в актуалното общество ", изяснява доктора.

Изследователите са се насочили към бъдещи изследвания. Следващата им стъпка е да изследват дълготрайните резултати от излагането на синя светлина преди пубертета върху репродуктивното здраве на възрастни плъхове.

" Целта ни е да изложим мъжки и женски плъхове на синя светлина преди пубертета и да разберем дълготрайните ѝ резултати върху увреждането на репродуктивните органи и плодовитостта ", означи доктор Угурлу. " В последна сметка това проучване може да докара до превантивни ограничения и да способства за продължаващия дискурс за това по какъв начин актуалният метод на живот въздейства върху физиологичното развиване и дълготрайното здраве "./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР