Има нови хора в листите ни, но има и много

...
Има нови хора в листите ни, но има и много
Коментари Харесай

Нинова: Мерки за първите 100 дни от управлението и бюджетът да залегнат в програма на бъдещото правителство

 " Има нови хора в листите ни, само че има и доста партийни, които са потвърдили своите качества в предходни парламенти. Разчитаме и на опит, само че имаме и нови попълнения. Предстои ни при започване на другата седмица да подпишем съглашение за поддръжка с още 5 обединения - 3 партии и 2 цивилен сдружения, тъй че към досегашния необятен формат на лявата коалиция ще се прибавят още 5. “ Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия в ефира на БТВ.

В предаването “Лице в лице “ ръководителят на Българска социалистическа партия изрично разгласи, че  партията е мобилизирана за тези избори. 

Резултатите от социологическото изследване на " Алфа рисърч " разяснява по този начин: " Нашият резултат демонстрира растеж от няколко % по отношение на предходните избори. Отдавам го на това, че в 46-то Народно заседание показахме, че сме диалогичната партията, партията на разсъдъка, на спокойствието, партия, която предлага съответни решения. Положихме доста старания за предоставяне на непоклатимост и сформиране на кабинет, и мисля, че хората правят оценка това държание. “ Относно растежа  на новата групировка “Продължаваме смяната “ Лидерът на българските социалисти го отдава на желанието на хората още веднъж за нещо ново. " Определено тази групировка е дясна, демократична. Твърдението " леви цели с десни средства " е безсмислено, то е и политически, и идеологически невероятно “, добави тя.

По думите й битката с корупцията не е нито дясна, нито лява политика, нея или я водиш, или не. " Дясна политика е да оттеглиш страната от основни браншове в стопанската система в живота на хората и да оставиш всичко на либерализацията на пазара. Видяхме до какво докара - оцеляват огромните и мощните, междинните и дребните завършват. Лява политика е да искаш засилена роля на страната и рецесиите, в които се намираме, потвърждават нашата лява теза - страната има своето доста значимо място в стопанска система, енергетика, в основни браншове за България “, сподели още Нинова.

По думите на, когато “Продължаваме смяната “ излязат със своята стратегия, тогава ще може да се водят диалози с тях за политики.

Програмата на Българска социалистическа партия за първите 100 дни от ръководството Нинова разяснява по този начин: " Готвим се с антикризисен пакет с съответни ограничения за първите 100 дни и  проект за бюджет за 2022 година За нас сега това са най-важните тематики - цените сега са въпрос на въпросите и по какъв начин страната да помогне и на стопанската система, и на семействата. “ По думите й тези два пакета се разискват на срещи със синдикати и браншови организации. Последната такава е била с представители на 4-те национално показани работодателски организации.

Престои среща с производители на мляко, самун и месо,олио. " Искаме  да обсъдим с тях тези ограничения и да влезем безусловно готови на 15-ти ноември в Народното събрание, тъй като нямаме никакво време. Ще имаме единствено един месец до края на годината, в който би трябвало да приемем бюджета за 2022 година и незабавни ограничения за преодоляване на цените и за помагане на хората в тази тежка зима “, съобщи тя.

Една от съответните ограничения, които Българска социалистическа партия разисква на срещите, е задържане на скока на цените и която изясни по този начин: " Намаляване на Данък добавена стойност на енергоносителите, в Испания го понижиха от 5% на 0.5% и това докара до понижаване на крайната цена с 30%. Намаляване на Данък добавена стойност на храните от дребната кошница, с което ще помогнем на хората в тежките зимни месеци. Осигуряване на несъмнено количество киловатчаса електрическа енергия на обществено слаби фамилии - в Гърция осигуриха по 300 киловатчаса, ние предлагаме по 200.

Осигуряване на един специфичен “енергиен фонд “ в бюджета за 2022 година, в който да влязат средства, насъбрани от свръхпечалби в производители и търговци на сила сега. “ По думите й малко на брой натрупат милиони за сметка на мнозината, които мъчно ще посрещнат зимата. Затова част от тези средства през дял на държавните сдружения или посредством спомагателен налог върху тази свръхпечалба да влязат в този специфичен фонд и да отидат за помощ на предприятията, с цел да не затворят и да не освобождават хора, и в помощ на семействата.

прикани за това, че в този момент е времето да се разискват тези значими въпроси, да не се губи скъпо време, с цел да може в края на ноември да не се повтори 46-ят парламент. " Ние и тогава, и в този момент ще бъдем постоянни, диалогични, с съответни неща, които ще сложим на масата. Програмата за 100-те дни и бюджетът за 2022 година би трябвало да бъдат в основата на програма на едно бъдещо държавно управление “, безапелационна бе тя.

Лидерът на Българска социалистическа партия изясни, че предизборни съглашения няма да подписват, само че е належащо да се стартира подготовка занапред за след 14-ти ноември.

На въпрос за визията на Българска социалистическа партия за енергетиката като опция и за сегашната й обстановка, Нинова отговори: “Зелената договорка “ не може да стане на несъразмерната обществена цена, която най-бедната България да заплати за това. Ние сме “за “ удължение на  срока на " Мариците ". В идващия парламент, участвайки в договаряния за държавно управление, това би било едно от първите неща, които би трябвало да сложим като въпрос пред Брюксел. Що се отнася до алтернативата ние сме обичайно поредни и сме “за “ развиване на нуклеарната енергетика. Преди години правихме референдум за създаване на АЕЦ “Белене “. Това е бъдещата заместваща мощ, която може да компенсира  във времето Топлоелектрическа централа “Марица-Изток “. По думите й е било пропиляно доста време, а на този въпрос се гледа като геополитически, само че той е народен интерес на България.

" Преди време, когато обсъждахме този въпрос с другите политически партии, техният мотив беше, че няма да има нужното търсене, че стопанската система няма да има потребност от тази електрическа енергия. Но ето, че пристигна времето, в което имаме дефицит и имаме потребност от тази сила. Самото време удостовери правилността ни, самата  криза го удостовери. Надявам се с разсъдък и угриженост за националния интерес да се подходи този път “, съобщи.

На въпроса дали левицата има готово държавно управление, в случай че на следващия ден би трябвало да осъществя мандат, ръководителят на Българска социалистическа партия отговори, че има, само че това би било неверен метод: " Видяхме по какъв начин това подейства при Слави Трифонов, когато постави готово държавно управление, без да се е съобразил с другите. Ние при договарянията за третия мандат подходихме по друг метод и казахме, че няма да слагаме авансово условия за имена, а първо да беседваме за стратегия и по-късно дружно да обсъдим хората, които ще я извършват “, напомни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР