Има нощи, в които заспивам преди главата ми да падне

...
Има нощи, в които заспивам преди главата ми да падне
Коментари Харесай

Оптимизмът – най-добрият лек срещу стреса

Има нощи, в които задрямвам преди главата ми да падне на възглавницата. Спомням си дните, в които пишех първата си книга, до момента в който първото ми дете към момента пълзеше по пода на домашния ни офис. Тези дни дружно със брачна половинка ми поддържаме нашия бизнес и дома ни, стараейки се непрестанно да бъдем разполагаем на нашите наследник и щерка. Сигурна съм, че всичко това звучи познато на доста от вас, които също като мен имат възприятието, че времето в никакъв случай не стига.

Именно тази липса на свободно време кара доста хора да мечтаят за намиране на „ баланс сред кариерата и персоналния живот “. Аз обаче не считам, че има такова нещо като „ баланс сред работата и живота “. Въпреки това, има един избран метода на мислене, които може да ви бъде от огромна изгода, без значение дали става въпрос за с напрежение съревнование с времето в офиса или ненадейно пробуждане в 2 през нощта от вашето бебе. Когато човек има оптимистичен метод на мислене, той е по-добре квалифициран за компликациите, пред които може да го изправи неговия живот.

Преимуществото на оптимистите

Оптимизмът е съвършеният инструмент за понижаване на напрежението, който може да ви обезпечи до 5 месеца без напрежение на година. Наскоро работих по изследване дружно с банката Frost Bank, което откри, че в рамките една година оптимистите изпитват финансов стрес с 145 дни по-малко, в сравнение с песимистите.

В проучването участваха 2000 американци от цялата страна, като оптимистите измежду тях, които споделят, че се усещат финансово постоянни, бяха 7 пъти повече от песимистите, които можеха да кажат същото за себе си. Оптимистите правят оценка финансовото си положение като положително, без значение от това какъв брой пари изкарват и какви са техните спестявания.

Ние също по този начин открихме, че оптимистите по-често реализират задачите си – както в професионален, по този начин и в персонален проект. Песимистите, въпреки това, са по-склонни да имат вяра, че задачите са им непостижими.

При оптимистите вероятността да реализират главните си житейски цели е приблизително два пъти по-голяма от тази при песимистите, като в тази ситуация не става въпрос единствено за финансови желания: 96% от оптимистите споделят, че са правили промени в кариерата си, с цел да следват своята пристрастеност и ползи.

Пътят към оптимизма

Ако четете това и не считате себе си за оптимист, не се опасявайте! Най-обнадеждаващото изобретение от прочуването е обстоятелството, че човек може да се научи да бъде оптимист. Няколко минути дневно са задоволителни, с цел да обучите мозъка си да гледа на света по един по-позитивен метод.

Ето няколко елементарни навика, които ще ви оказват помощ да бъдете по-оптимистично настроени:

1. Предприемете деяние още през днешния ден

Нашето изследване демонстрира, че оптимистите не чакат „ съвършеният миг “, с цел да се изправят пред някакво предизвикателство. Вместо това, те пробват да реализират задачите си, даже в случай че събитията не са на тяхна страна. Изследванията демонстрират, че отбелязването на всяко малко достижение и стъпка към крайната цел усилва шанса ви да извършите крайната си цел, било то финансова или друга.

2. Съсредоточете се върху положителното

Нашият разум се концентрира върху нещата, които ни карат да се усещаме напрегнати и уплашени. В множеството случаи имаме потребност от малко външна помощ, с цел да забележим хубавите аспекти на нашия живот, за които си коства да бъдем признателни. Отделете две минути дневно, с цел да си запишете на лист три нови неща, за които сте признателни. Тази елементарен табиет може да промени метода, по който ще гледате ба останалата част от деня си. С времето ще станете по-добри в разпознаването на дребните неща, които дават смисъл на живота ви.

3. Очаквайте непредвиденото

Оптимистите не са ваксинирани против провали. Те обаче са по-добри от песимистите в извличането на поучения от тези неуспехи и бързото възобновяване след тях. Оптимистите от нашето прочуване споделят, че неуспехите ги стимулират да бъдат по-добри. Направете лист с най-малко три от най-тежките прекарвания във вашия живот, метода, по който сте ги преодолели, и какво сте научили от тях. Премеждията във вашето минало могат да ви приготвят за компликациите във вашето бъдеще.

......................

Мишел Гийлан , психолог и създател на „ Broadcasting Happiness: The Science Of Igniting And Sustaining Positive Change “, за FastCompany.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР