Има неща, за които със сигурност можем да изискваме от

...
Има неща, за които със сигурност можем да изискваме от
Коментари Харесай

Кои са нещата, които нямате право да искате от любимия си

Има неща, за които сигурно можем да пожелаваме от колегата си. Уважение, почтеност и честност да вземем за пример, са все неща от жизненоважно значение за всяка една връзка.

Въпреки това доста хора имат податливост да не зачитат границите на другия субект, когато са в интимни взаимоотношения и си разрешават да отидат надалеч оттатък допустимото. Когато си мислим, че обичаният ни е човек, който ни дължи нещо, единствено насилваме салдото във връзката по един невменяем метод. Отнемаме правото на колегата си на автономност и самоуважение, на които той/тя има право по рождение.

Не позволявайте връзките ви да попаднат в този капан. Следващият път, когато усетите, че проявявате придирчивост към вашия обичан във връзка с упованията си, първо ги проверете деликатно. Напомнете си, че той/тя има свои персонални потребности, полезности и еднаквост, не по-малко значими от вашите лични.

Ето четирите неща, които един интелигентен човек в никакъв случай няма да изиска от хората, които обича:

Нямате право да настоявате обичаният ви да се промени

Запомни, че нямаш права над ничия еднаквост, с изключение на над твоята лична. Хората могат да се трансформират, само че желанието им за това би трябвало да пристигна от вътрешната страна. Ако брачният партньор ви не се интересува от танци или изобразително изкуство, не е рационално да очаквате от него да се любува на балет, да вземем за пример. Той може да реши да ви придружи, само че това би трябвало да се преглежда като благ и сантиментален жест – не трябва да се трансформира в очакване. Ако приятелката ви не обича да прекарва времето си на открито, не се опитвайте да я натикате въодушевено в кемпер. Тя може да пожелае да пристигна, в случай че се почувства подготвена за това, а може и да не го направи.

Приемете колегата си подобен, какъвто е, другояче за какво сте го избрали?. Насърчавайте го и го вдъхновявайте да пробва нови неща. Но постоянно с възприятието на почитание към уникалността и идентичността му. Зачитайте личността му като нещо, което единствено той/тя може да основава, развива и трансформира. А вие гледайте с удивление по какъв начин това се случва.

Не настоявайте обичаният ви да се откаже от значими за него хора

Най-вероятно обичаният ви има най-малко един непосредствен другар или член на фамилията, който ви нервира. Дори си мислите, че му оказва неприятно въздействие. Не е неприятно да споделите терзанията си с колегата си. Въпреки това, нямате право да очаквате той/тя да приключи връзката си въз основата на вашето мнение.

Като възрастен човек, вашият любим/а е виновен за построяването и поддържането на личното си обграждане. Вероятно е да намира нещо скъпо за себе си в тези връзки, което вие не виждате. Възможно е да е изцяло рационален ход да желае да резервира тези хора в живота си, а може и след време да разбере, че е било неточност и да се откаже от тях. Така или другояче, решението си е единствено негово.

Вие не сте длъжни да се преструвате, че харесвате тези хора. Дори не е нужно да прекарвате време с тях. Но сте длъжни да почитате решението на колегата си да го прави.

Нямате право да изисквате да се откаже от заниманията си

Когато не споделяме същия интерес към заниманията или ползите на колегата си, стартира да ни се коства, че са цялостна загуба на време. За него/нея обаче, те са всичко друго, само че не и това. Дори и пристрастеността му към нещо да ви наподобява изцяло глупава, би трябвало да признаете, че да преследваш фантазиите си, да следваш призванието си и да се наслаждаваш на заниманието си, е значим акт на автономия, персонална самостоятелност и самоуважение.

Любимият ви има право да си има място, по-голямо от мястото, което вие заемате. Ако настоявате да се откаже от нещо, което е скъпо и значимо за него, колкото и неуместно да е, вие настоявате да се откаже от част от себе си. Може да се изненадате какъв брой празен, а евентуално и отмъстителен, ще се окаже след това без него.

Вашият сътрудник не е виновен за вашия финансов комфорт

А виновен ли е за финансовия комфорт на децата си? Абсолютно. Вие обаче не сте дете. Вие сте пълноправен сътрудник. Ако сте загрижени за финансовото благоденствие на фамилията си, значимо е да обсъдите това с колегата си. Но е значимо и да споделите отговорността за оправянето с казуса. Вижте какво е допустимо да извършите от своя страна. Можете ли да харчите по-малко? Можете ли да си осигурите спомагателен приход? Можете ли да преподредите бюджета си малко по-консервативно?

Поставянето на тежестта за финансовата непоклатимост единствено върху единия сътрудник е извънредно незаслужено. Предложете да споделите тежестта на тази отговорност и ще видите, че скоро ще се почувствате много по-добре.

Автор: Робин Райх

Източник: I Heart Intelligence
Картини: Валентин Губарев

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР