Има неща, които не е задължително да се знаят, но

...
Има неща, които не е задължително да се знаят, но
Коментари Харесай

Обувките си имат своите невероятно любопитни истории

Има неща, които не е наложително да се знаят, само че по тази причина пък са любопитни и пъклен занимателни. Обувките също си имат своите чудновати истории и смешни обстоятелства, от които обезпечено ще ви падне шапката!

1. До ХІХ век лявата и дясната обувка били идентични.

Едва през ХІХ век във Филаделфия почнали да разграничават дясната обувка от лявата. Преди това обувките за двата крайници били идентични и ги носели, редувайки ги ту на левия, ту на десния.

2. По-рано и мъжете носели високи токчета.

В предишните епохи токчетата били знак на публично състояние и благосъстояние. Следователно изисканите господа от висшата класа считали токчетата за наложителни. Те били практични и за езда, тъй като осигурявали по-добра опора на  стремената.

Прочут фен на високите токчета от онази ера бил френският крал Луи ХІV, който заради  растежа си от 1,63 см обувал обувки с токове, достигащи цели 10 сантиметра.

3. Най-големите крайници в света са обути в 66-и номер.

Според Книгата за върхове на Гинес Джейсън Родригес от Венецуела е мъжът с най-големите крайници в света. Ходилата му са дълги към 40 см и той носи направени по поръчка обувки номер 66-и. През 2016 година немският производител на обувки Георг Веселс му подарява четири нови чифта, направени особено за него.

4. Как са получили името си кецовете?

Английската дума за кецове Sneaker идва от израза „ sneak around “, който значи „ вмъквам се тихо “. Причина за това име станала гумената им подметка, която разрешавала на хлапетата, които ги носели, да се промъкват зад тила на учителя.

5. Жените прекарват приблизително 40,5 часа годишно в извършване на покупки на обувки.

Жените просто обожават да си купуват нови обувки. Ето за какво те прекарват приблизително 40,5 часа годишно, избирайки и купувайки обичаните си одежди за краката.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР