Има научни данни, които сочат, че захарният диабет вероятно понижава

...
Има научни данни, които сочат, че захарният диабет вероятно понижава
Коментари Харесай

Проф. Каменов: Ваксините предпазват хората със захарен диабет от тежко протичане на COVID-19

Има научни данни, които сочат, че захарният диабет евентуално намалява протективния резултат на имунизациите против COVID-19. Въпреки това имунизациите защищават пациентите с диабет от тежко протичане на болестта, хоспитализация и следващи затруднения за здравето, в това число такива, свързани с главното заболяване. Това уточни проф. Здравко Каменов в полемика за имунизацията против COVID-19 при лица с разнообразни болести, представен от пресцентъра на Министерството на здравеопазването (МЗ). 

Според него страдащите от диабет би трябвало предпочитано да завършат своя примитивен имунизационен курс, като не отсрочват и бустерната имунизация. Кога е най-подходящият интервал за ваксиниране и коя ваксина да изберат хората със захарен диабет, могат да съветват със експерта, който ги следи, счита проф. Здравко Каменов, който е началник на Клиниката по ендокринология в Университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване " Александровска ". 

Вече над 800 общопрактикуващи лекари от цялата страна вземат участие в онлайн събитията, проведени от здравното министерство и Националната платформа за връзка в опазването на здравето CredoWeb, като част от осведомителната акция " +мен " на Министерство на здравеопазването за изгодите от имунизациите и имунизацията против COVID-19. 

Проф. Каменов беше безапелационен, че захарният диабет и COVID-19 взаимно се потенцират: от една страна, COVID-19 покачва риска от развиване на диабет, в това число и след прекосяването на острата фаза на инфекцията, а вероятността за утежняване на диабета поради коронавирус инфекцията е доста по-висока.

От друга страна, захарният диабет, изключително когато е декомпенсиран, утежнява прогнозата на протичането на инфекцията.

Пациентите с диабет доста постоянно имат съпътстващи сърдечно-съдови болести, затлъстяване, затруднения като синдром на диабетното ходило, увреждане на бъбреците, очите и други последствия от диабета, които са причина за по-тежко боледуване - неведнъж изискващо болнично лекуване.

Оптималният гликемичен надзор е от извънредно значение по повод по-добрия излаз при заразяване с COVID-19.

" Единственото дейно средство за предварителна защита на тежко протичаща коронавирусна болест за тези пациенти остава имунизацията, като не трябва да бъдат подценявани и разпоредбите за обществена отдалеченост и грижата за главното заболяване ", уточни още професорът.

По отношение на успеваемостта на имунизациите при Омикрон разновидността на COVID-19 проф. Каменов регистрира: " Вирусът се променя и първичната имунизация при всички хора към този момент не е по този начин ефикасна, както беше при по-старите разновидности на SARS-CoV-2.

Това намаляване на успеваемостта обаче е нищожно и в случай че някой се чуди дали да се имунизира в този момент, сигурно е добре да го направи. "

Защитата, която имунизацията ни дава против тежко протичане на болестта, остава висока най-малко четири месеца след сложена бустерна доза, стана ясно още по време на полемиката.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР