Има напрежение в момента на пазара на зърно. Две реколти

...
Има напрежение в момента на пазара на зърно. Две реколти
Коментари Харесай

Венцислав Върбанов: Изключително важно е как ще се развият международните пазари на зърно

Има напрежение сега на пазара на зърно. Две реколти се застъпиха. Около 1,4 милиона тона пшеница от миналогодишната годишна продукция остана неосъществена в складовете на българските аграрни производители. Това сподели Венцислав Върбанов - някогашен министър на земеделието, ръководител на Асоциацията на земеделските производители, в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

Тазгодишната годишна продукция има доста висока себестойност поради високите, изясни той. „ Ако се задържат цените такива, каквито са сега, по-голямата част от земеделските производители ще бъдат принудени да продават на загуба. Изключително значимо е по какъв начин ще се развият интернационалните пазари и какви ще бъдат цените на тържищата ", изясни той.

Излизането на Русия от зърнената договорка е била посрещната със смесени усеща от зърнопроизводителите у нас, призна той. В резултат на пазара се следи оживление и цената на зърното е почнала леко да се повишава. Зърно в Европа ще има, даже износът от Украйна да не бъде възобновен, успокои ръководителят на Асоциацията на земеделските производители. „ В България имаме 5-6 милиона зърно, което би трябвало да бъде осъществено отвън страната. За нас е доста значимо огромните компании още веднъж да се върнат на българския пазар и да стартират да изкупуват зърно ", изясни Върбанов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР