Има множество сигнали срещу действащия главен прокурор, които в момента

...
Има множество сигнали срещу действащия главен прокурор, които в момента
Коментари Харесай

Има много сигнали срещу Гешев, Цацаров ще се раздели с поста си

Има голям брой сигнали против настоящия основен прокурор, които сега се ревизират, разгласи правосъдният министър Надежда Йорданова. Освен обществено известния, обвързван с лишаване на бизнес, има и сигнал за отвод за следствие на избрани условия - изгубени или унищожени търговски каузи и за какво прокуратурата е отказала да проверява изгубването им.

Йорданова заяви и какви са концепциите за преструктуриране на ръководената от Сотир Цацаров КПКОНПИ. Сегашната комисия ще бъде разграничена на две. Ще се образува Комисия срещу корупцията, която да има и проверяващи пълномощия, сходно на Национална агенция за приходите и митниците, а също и комисия за лишаване на нелегално добитото имущество.

След преструктурирането сегашният ръководител на КПКОНПИ Сотир Цацаров няма да остане на поста си, тъй като за двете комисии ще бъде определен нов състав. Тепърва ще се създават критерии за избор на членовете на новите звена и на тяхното управление, съобщи министърът на правораздаването.

За промяната, обвързвана с пълномощията и отчетността на основния прокурор, Йорданова съобщи, че е създаден съответен механизъм за следствие на основния прокурор и възможното му привличане към наказателна отговорност. Механизмът ще бъде записан в Плана за възобновяване и резистентност, по който България чака да получи над 12 милиарда лева до 2026 година.

" Предложението е основният прокурор да може да се проверява от магистрат, чийто сан дава отговор на тежестта на закононарушението, за което е формирано произвеждане. Той ще бъде избиран на инцидентен принцип сходно на настоящето инцидентно систематизиране на делата. За да не се усеща заплашен проверяващият, са планувани и гаранции - досъдебното произвеждане ще се води по този начин, че основният прокурор да не може да му влияе. След края на следствието или на досъдебното произвеждане кариерното развиване на проверяващия магистрат няма да зависи от основния прокурор ", изясни пред Българска национална телевизия правосъдният министър.

Осъществяването на тези промени е заложено да стане до началото на 2023 година. Европейската комисия обаче смята този период за нечестолюбив и упорства да се редуцира. Надежда Йорданова сподели, че до момента в който се случат тези промени, Министерството на правораздаването ще разчита на Висшия правосъден съвет да влезе в пълномощията си и да ревизира сигналите против основния прокурор Иван Гешев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР