Има много странни мистерии, които живеят в историята, но една

...
Има много странни мистерии, които живеят в историята, но една
Коментари Харесай

Замръзнали във времето: Мистерията на призрачния кораб „Октавий“

Има доста странни мистерии, които живеят в историята, само че една от най-тревожните е тази на кораба фантом Октавий. Открит на крайбрежието на Гренландия през 1775 година, „ Октавий “ нямал живи членове на екипажа на борда си - останките на всеки от тях били открити замръзнали под палубата. Каква обаче е ориста на тези 28 членове на екипажа на „ Октавий “?

От светли начала до трагични ориси
Известният „ Октавий “ е издигнат в средата на XVIII-ти век и отплавал в намерено море през 1761 година Корабът отпътувал от Англия с дестинация Азия и с екипаж от 28 души на борда. Въпреки че корабът достигнал плануванаъа дестинация към година по-късно, той нямал същия шанс при противоположното си пътешестване.

The Chilling Mystery of the Octavius Ghost Ship
— Reg Saddler (@zaibatsu)
Тъй като времето било доста топло, а морето доста умерено, капитанът на „ Октавий “ решил да промени курса и да премине през Северозападния проход. Този проход свързва Тихия и Атлантическия океан през Северния ледовит океан към Северна Канада.

Този героизъм не е бил постиган преди този момент, тъй че се допуска, че капитанът е желал да бъде първият, който ще реализира сполучливо пътешестване по този маршрут. Това също би съкратило доста времето им за връщане, което значи, че са можели да се приберат вкъщи доста по-рано, в сравнение с по първичния маршрут. Тъй като времето било извънредно удобно, той решил, че рискът си заслужава.

Оказало се обаче, че рискът по никакъв начин не си е заслужавал. След като стигнали до северна Аляска през есента на 1762 година, корабът липсващ. Последното му известно местонахождение било на към 250 благи северно от Уткиагвик, Аляска, и по-късно в никакъв случай повече не се чуло за него до злокобното му изобретение.

Замръзнали във времето: Зловещото изобретение
Въпреки че следите на „ Октавий “ в началото били изгубени към Аляска, той в действителност е открит край западния бряг на Гренландия съвсем 13 години след изгубването му. През 1775 година китоловен транспортен съд, наименуван „ Хералд “, разкрил кораба, затънал край брега, крепко замръзнал. След 13 години самият транспортен съд бил почнал да се разпада, само че незадоволително, с цел да попречи на екипажа на „ Хералд “ да реши да го ревизира за артикули.

След като се качили на кораба, екипажът на „ Хералд “ разкрил всички 28 членове на екипажа на „ Октавий “, замръзнали до гибел под палубата. Поради смразяващо ниските температури, гледката била притеснителна: всички 28 индивида били замръзнали, седнали или лежащи тъкмо както били, когато в миналото живели под палубата.

Екипажът на „ Хералд “ намерил капитана на „ Октавий “ да седи на бюрото в каютата си, с писалка в ръка, като че ли преди малко пишел записка. До него седяли жена му и детето му, сгушени един в различен под одеяла, като че ли просто подремвали. Намерили и моряк изравен до камина, като че ли се опитвал да се стопли, преди да се съобщи на съдбовните температури.

The Octavius was a legendary 18th-century ghost ship.

The story goes that it was discovered off the coast of Greenland in 1775. Initially assumed to be empty upon being sighted, when boarded, a spine-shivering sight awaited. Below the deck, they came across the entire crew,…
— Fascinating (@fasc1nate)
Изплашен от откритието, екипажът на „ Хералд “ не взел нищо от кораба, с изключение на дневника на капитана, с цел да открият какво се е случило с хората на борда. След като прочели книгата, разкрили, че за финален път капитанът попълнил дневника си 11 ноември 1762 година Така разбрали, че екипажът бил мъртъв от 13 години, в очакване да бъдат открити от първия транспортен съд, който ги откри.

Пътуването на мъртвите
Както споменахме по-рано, последното записано местонахождение на кораба в дневника на капитана е почти на 250 благи северно от Уткиагвик, Аляска. Това е покрай началото на Северозападния проход, до момента в който местоположението по време на откриването им е около западния бряг на Гренландия - в края на прохода. Като се има поради последното записано местонахождение, наподобява „ Октавий “ в действителност е съумял да премине през Северозападния проход – само че с никой жив на борда.

Нито историческите, нито медицинските специалисти могат да създадат цялостно умозаключение за орисите на тези на борда на „ Октавий “ през 1762 година Въпреки че гибелта от хипотермия не е нищо ново, методът, по който телата са били позиционирани при гибелта, несъмнено е. Идеята, че капитанът на кораба просто е записвал нещо в дневника си, преди мигновено да замръзне до гибел, е в най-хубавия случай неразбираема.

В допълнение към тези нелогични детайлности, историците се пробват да намерят още информация за „ Октавий “. Те са разпознали доста сходен транспортен съд, наименуван „ Глориана “, който има съвсем идентична история с „ Октавий “. Най-ранните записи на тази история са от 1828 година и разказват откритието на капитан Уорънс.

The ghost ship Octavius was adrift at sea for 13 years before it was discovered. Learn more about this strange story:
— Fascinating (@fasc1nate)
Капитан Уорънс разкрил „ Глориана “ през 1775 година и неговата история съдържала същото изобретение като на „ Октавий “, в това число точния ден и година, когато екипажът е умрял. Той обаче не загатнал нищо за Северния проход. Към днешна дата специалистите към момента изследват дали „ Октавий “ и „ Глориана “ в действителност са един и същи транспортен съд.

Преувеличена история за призраци или инсценировка?
Въпреки че цялостната история за ориста на „ Октавий “ е неразбираема, мнозина допускат, че някои от детайлностите за откриването на кораба може да са били пресилени с времето. Може би изказванието, че капитанът бил открит заледен на бюрото си, е било метод да се направи историята по-плашеща, предавайки се на бъдещите генерации.

Или може би има друга причина хората да бъде открити замръзнали на местата, на които са били. Възможно ли е да са били премествани преди записаното им изобретение през 1775 година? Светът може в никакъв случай да не научи отговорите на тези въпроси, само че едно нещо е несъмнено: мистериозната и смразяваща история за кораба фантом „ Октавий “ продължава да живее и да плава из ледените води на въображението ни.



По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР