Има много сина настоятелност и категорични, публично изразени мнения от

...
Има много сина настоятелност и категорични, публично изразени мнения от
Коментари Харесай

Макрон емфатично обяви, че очаква преговори с РСМ и Албания за ЕС

Има доста сина неотложност и безапелационни, обществено изразени отзиви от всички наши съдружници, България да деблокира договарянията с Република Северна Македония за участие в Европейски Съюз. Причините за това са, че България се оказва спънка пред най-голямата европейска и геополитическа цел - включването на Западните Балкани в Европейски Съюз. Това у нас се превежда като напън, тъй като пасва на вътрешната обстановка, когато би трябвало да се избави политическата физиономия, сподели Елена Поптодорова, вицепрезидент на Атлантическия клуб в България.

Тя напомня звездния момент на българското председателство на Европейски Съюз, когато страната ни сложи като собствен приоритет разширението на съюза със Западните Балкани. Тогава бяхме припознати като достоверни и динамични членове на Европейски Съюз. Когато обаче пристигна моментът това да се случи, при нас стартира срив. Оказа се, че България елементарно прави заявления, само че не си дава сметка, че това не изчерпва усилието а води до последващи стъпки, споделя Поптодорова.

Щом към този момент един път сме споделили, че поддържаме участието на РСМ в Европейски Съюз и това е наш приоритет, би трябвало да предприемем дейности, които да водят в тази посока. А какво се получи, ние предизвикахме цялостен блокаж, обобщава вицепрезидентът на атлантиците у нас. Поптодорова е безапелационна, че това слага Скопие под въздействието на Белград и отваря терен за проникването на въздействие от Москва, от което България ще търпи единствено негативи. Поптодорова напомня оповестеното от президентът Еманюел Макрон желание при поемането на председателство на Европейски Съюз, договарянията за присъединение на Западните Балкани да продължат.

Злощастно скимване. Така Елена Поптодорова дефинира концепцията на Слави Трифонов, водач на партия Има Такъв Народ, за обвързване на деблокирането на договарянията с Република Северна Македония от българска страна и отпадането на американските визи за български жители. Тя напомни, че визите ще останат до момента в който не реализираме господство на закона и преодоляване на корупцията.
От къде идва оптимизмът на премиера Кирил Петков, че разминаванията ни със Скопие могат да бъдат преодолени за 6 месеца? В понеделник следва Консултативен съвет за национална сигурност при президента Румен Радев отдаден на РСМ. Какво очаквате да бъде решено на него? Кога Съединени американски щати ще анулират визите за български жители? Анкета на Podcast новините на Dir.bg в петък сподели, че над 70% от родителите в България ще насърчат децата си, в случай че те решат да изоставен страната. Вашият коментар като родител?
Отговорите на Елена Поптодорова, " Директно в новините " със Стефан Кунчев.

Визитка:

Елена Поптодорова е създател и вицепрезидент на Атлантическия клуб в България. От 1990 до 2001 г е депутат. От 2001 до 2016 година е дипломат на България в Съединени американски щати. Член на УС на Националната асоциация за фамилно обмисляне, на УС на Центъра за районни и геополитически изследвания и член на Настоятелството на Американския университет в България.

Получава бакалавърска и магистърска степен по британска и италианска лингвистика в СУ " Св. Климент Охридски ", след което прави следдипломна подготовка по интернационалните връзки в УНСС в София и специализира в Leeds University, Англия, и University of Siena, Италия. Владее британски, италиански, френски и съветски език.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР