Има много сигнали, които нашата котка изпраща, когато е разгонена,

...
Има много сигнали, които нашата котка изпраща, когато е разгонена,
Коментари Харесай

Разгонване на котката: симптоми, продължителност и какво да правим

Има доста сигнали, които нашата котка изпраща, когато е разгонена, и те са доста разпознаваеми. Когато нашият мъркащ другар покаже промени в държанието, като мяука мощно, крачи напред-назад нервозен и заема позицията на чифтосване, ние към този момент можем да разберем обстановката. Става дума за типични признаци на разгонване при котките. Тогава можем да видим урина отвън кутията за боклуци, прекалено олизване на гениталиите и даже загуба на вкус: тези признаци ни дават удостоверение за етапа, през която минава нашата разгонена котка.

Първо разгонване на мъжката котка

Първо би трябвало да се направи разлика сред мъжки котки и женски котки. Мъжкият котарак не се разгонва, а реагира на това, което се случва с женската или по-скоро с женските, които отива да завладее. Мъжките котки доближават полова зрялост към шестия месец от живота си и тук настъпват първите „ разгони “. Това е значима фаза и към нея би трябвало да се подхожда внимателно.

Следователно мъжките инстинктивно реагират на наличието на женски котки и усещат тяхното влечение. Не единствено това, те се притеглят: от внезапното мяукане до позата с издигнат тил. Въпреки това, единствено сред 9 и 12 месеца котката стартира да създава сперма и способства за бременността на женски образец.

Първо разгонване на женската котка

Цикълът на разгонване (известен също като еструс) в действителност визира единствено женски котки. Първият разгонващ цикъл на женската нормално стартира на възраст към 6-7 месеца (по същото време, когато мъжката котка доближава полова зрялост), само че някои могат да стартират още на 4 месеца.

Разгонването или еструсният цикъл на женската котка е, когато тя е най-плодородна и подготвена за чифтосване. Разгонените котки могат да имат доста промени в държанието. Това може да включва по-нежно държание или условие на любов и триене в хора и/или мебели. Женските котки могат да се прекатурват повече и да повдигат задниците си, когато ги галят. Макар и по-рядко, някои котки могат да уринират повече или даже да пръскат върху повърхности, когато са разгонени.

Колко продължава разгонването на котката?

 Разгонена женска котка

Разгонването на женската котка трае до 7 дни най-често, само че от време на време продължителността може да варира от 1 до 21 дни. Ако не е имало чифтосване, след няколко дни пауза цикълът стартира още веднъж. Не единствено това, има същинска сезонност, която визира интервалите от годината, в които тази обстановка е по-често срещана: в действителност приказваме за месеците от пролетта до есента. Мъжките котки обаче, защото нямат същински топлинен цикъл, постоянно са подготвени за чифтосване.

Грижи за разгонената котка

Разгонените котки се оправят най-добре в тиха среда, тъй че намаляването на стресовите обстановки като мощни шумове или непознати в къщата ще им помогне, до момента в който са разгонени. Опитайте се да създадете релаксиращо място, където котката ви може да се отдръпна, да се усеща спокойна и надалеч от всевъзможен тип скука.

Може да избра да легне върху топло одеяло напряко от сушилнята или върху източник на топлота. Можете също по този начин да пуснете тиха, успокояваща музика и да опитате феромонови спрейове, с цел да увеличите релаксиращото прекарване на вашата котка. За да избегнете пръскането, добра концепция е да поддържате тоалетната на вашата котка допустимо най-чиста, тъй че те се предизвикват да маркират тоалетната, а не дивана.

Допълнителната котешка трева и време за игра също ще оказват помощ да отвлече вниманието по време на еструса, тъй че не забравяйте да се запасите с коча билка, играчки, лакомства и бъдете подготвени да отделите в допълнение време, забавлявайки вашето коте.

Разгонените котки могат да имат неочаквани и забележими промени в държанието си, някои от които хората може да намерят за малко разочароващи или въобще да не схванат. Опитът да бъдете търпеливи с котката си е доста значим, защото това е просто естествена фаза, която то претърпява заради хормоналните промени в тялото си.

Предпазване на разгонената котка от зачеване

 Грижи за разгонена котка

Ако не желаете бременна котка, значимо е да се уверите, че тя няма достъп до здрави мъжки котки. Това може да значи да разделите котките в дома си (ако имате и двете) или да се уверите, че тя няма късмет да избяга от вкъщи ви. Докато доста котки в разгоненост стават по-привързани, някои може да са по-раздразнителни и да желаят да бъдат оставени сами. Осигурете им достъп до безшумно и комфортно място, където почивката може да бъде потребна.

Въпреки че е елементарно да се почувствате раздразнени, когато котката е разгонена, значимо е да бъдете търпеливи с котката си и да я утешавате, би трябвало да проявим схващане към нея. Ако не планирате размножаване на котката, постоянно е добра концепция да кастрирате писаната, с цел да избегнете затруднения в държанието на животното, както и подправена котешка бременност.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР