Има много противопоставяне, засега на думи, а някои излизат да

...
Има много противопоставяне, засега на думи, а някои излизат да
Коментари Харесай

Бригаден генерал Спас Спасов: Страйкър-а е крачка напред, но е малко

Има доста опълчване, към този момент на думи, а някои излизат да развяват флагове. Моето мнение е, че ротата " Страйкър " е въпреки всичко една крачка напред към това, което ние би трябвало да представляваме като съдружници, като единна система в НАТО.

Малко е за мен, само че две думи могат да се кажат по въпроса - въпреки всичко е една крачка напред, само че е малко. Това съобщи пред News.bg бригаден военачалник Спас Спасов от Фондация " Български Висш съдебен съвет " за американската рота " Страйкър ", която ще пристигна у нас.

Той изясни, че цялото общество се интересува от сходни информации и българската реакция към това. Трябва да има по-голямо наличие на наши съдружници в нашата страна, защото не опират нещата единствено до това, че ние сега би трябвало да се браним.

Спас Спасов не счита, че към този момент сме затиснати от някаква заплаха от експанзия сходна на тази в Украйна, само че имаме огромна изгода от това да работим дружно с нашите съдружници в подготовката на нашите военнослужещи - бойци, сержанти и офицери да имат една по-добра подготовка в един подобен съюзнически формат ", изясни бригаден военачалник Спасов.

Според него за тренировката и подготовката на българските военнослужещи като сухопътен детайл би трябвало да има, а също би трябвало да има и във военноморските сили. Имаме нужда да имаме взаимни тренировки и учения, като това ще става с наличие на бойни плавателни съдове на нашите съдружници, само че и с развиване на нашите. Всичко това, което споделям, има нужда да се развива и нашата войска като сили, като военна техника и всичко това да бъде синхронизирана в една обща рамка за военна сигурност, акцентира той.

Бригаден военачалник Спасов означи, че НАТО постоянно би трябвало да се готви да има някаква опция да противодейства на външна експанзия, в тази ситуация източно от нас.

Стремежът на едната страна, която организира нападателната активност, откакто нещата по този метод се развиват и завърши с Украйна, значи може да помислим, че може да се огледа и на Запад към други страни. Тази подготвеност би трябвало да има НАТО да бъде съответно към възможна експанзия, даже и тя да бъде чисто провокативна, сподели той.

" За мен са доста нелепи схващанията, че НАТО заплашва Русия. Такова нещо няма. Русия никога до момента не е заплашвана от НАТО. Е, несъмнено, че има страни, които са поискали да влязат в НАТО, само че никой не ги е предиздвикал принудително, като вземем още отпреди Литва, Латвия, Естония и други страни, които влязоха, Полша, Румъния и България - това не е било опасност. Никоя от тези страни не е заплашвала по някакъв метод съществуването на Русия, даже и сянка не хвърлят към нея, а обраното се получава - във военни доктрини и концепции Русия дефинира НАТО, и естествено всички тези страни вътре в НАТО, като врагове. " От какъв напън - аз нямам разбиране, може би това е комфортно за вътрешната политика на страната ", изясни бригаден военачалник Спасов.

Според него България към този момент си е заела тъкмо позиция на неутралитет, както и целият Алианс.

Ние като членове в НАТО и НАТО не правим нищо нападателно. Ние сме членове на НАТО, а НАТО не е показало ни най-малка доза и детайл на настъпателност даже като отговор на нещо си. Нашата политика е неутрална, добави бригаден военачалник Спасов.

Той счита, че страната ни би трябвало да може да оказва помощ, съгласно сили и опциите си на Украйна. Това е една братска страна, която страда и бива подложена на заличаване от друга не братска страна, уточни бригаден военачалник Спасов. С каквото можем би трябвало да оказваме помощ, въпреки и естествено това да си е преценка на специалисти. Макар и да не разполага с настоящи данни какво произвеждаме, Спасов счита, че България създава задоволително оръжия, с цел да се прави експорт.

Той даде образец, че както сме помагали по времето на Варшавския контракт и в социалистическия лагер на Ирак, Либия, а и на редаци африкански, азиатски и европейски страни във финансово и военно отношение, по този начин би трябвало да помогнем и на Украйна. Никой тогава не е ревал, че хвърляме някакви военни сили, само че нямам поради за хора и военнослужещи, а за оръжия - било то ремонт, муниции, било то с по-голяма техника, сподели бригадният военачалник.

Бригаден военачалник Спасов увери, че няма директна военна опасност за България. " Тези тълкования, че в случай че ние се намесим и изнесем оръжие за Украйна по някакъв метод, се намесваме директно в спора и сме ставали страна - това са цялостни нелепости и плашене на народа. Няма такова нещо! ", безапелационен бе Спасов.

Той разясни, че ние имаме стопански интерес да оказваме помощ. Така, както през комунизма сме имали стопански интерес да оказваме помощ на какви ли не терористични или нетерористични групировки по континентите, в този момент имаме стопански интерес, даже и да затворим очи, само че би трябвало и морално да подкрепим Украйна, настоя Спасов.

Бригаден военачалник Спасов прави оценка, че войната за Украйна е изтощителна, само че е изтощителна и за Русия. За него случката, която била подета от управлението на Русия, е подбудена не от нищо друго, а само от това - нова алчност за пространство. Но по този начин или другояче това ще коства уморителен запас и на двете страни. От друга страна войната подвига рейтинга и имиджа на държавното управление на Русия, а това радва елементарния руснак. Обикновеният руснак пък е затворен и информацията към него е нищожна или е такава, каквато е комфортна за ушите и очите на този съветски народ, по думите му.

" Не съм осведомен какво става, какво се цели, какво ще се реализира, а и до каква степен ще се стигне - не мога да кажа, не мога да предсказвам. Добре е всичко да завърши, само че към този момент мъчно ще бъде ", заключи още бригаден военачалник Спасов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР