Има много причини, които правят застраховката за дома необходимост, а

...
Има много причини, които правят застраховката за дома необходимост, а
Коментари Харесай

Как да определим застрахователната сума по полицата за имота

Има доста аргументи, които вършат застраховката за дома нужда, а не непотребен разход. Тя ни дава успокоение и сигурност, че в сложен миг ще може да разчитаме на компенсацията, с цел да се оправим финансово.

Тук могат да зародят редица въпроси – при какво рисково събитие се „ задейства “ застраховката, какво би трябвало да се направи, какво може да е компенсацията. Всъщност, отговорът им е заложен в изискванията на полицата. Именно по тази причина осведоменият избор на застраховка е толкоз значим – той ни подсигурява, че ще сме удовлетворени от нашата застраховка, в случай че се наложи да „ влезе в деяние “.

Върху това подчертават от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) в собствен материал от поредицата  " Четири съвета за избор на застраховка на дома ". Те предоставят практични препоръки при избор на лавица, които са част от осведомителна акция на АБЗ " Застраховка на дома: Запази своя свят ".

Според Асоциацията, рационалният метод е, вместо да се водим единствено по цената, да се срещнем в елементи с изискванията по полицата и да ги съобразим с нашите самостоятелни потребности.

Първият от четирите практични съвета на Асоциацията за избор на точната застраховка за дома е, че когато купувате застраховка „ Домашно имущество “ е изключително значимо да изберете подобаваща за потребностите ви застрахователна сума по полицата.

 istock istock
Ето за какво!

Въпросът на каква стойност да застраховате дома си е измежду най-съществените при избор на лавица „ Домашно имущество “. И то освен, тъй като сумата се отразява върху цената на застраховката. Причината е, че има директна връзка с размера на компенсациите, които може да получим при рискови събития по полицата ни - най-малкото няма по какъв начин да получим обезщетение, надвишаващо застрахователната сума.

На пазара се срещат два съществени метода по отношение на определянето на застрахователната сума. При единият, при полиците „ с предел на отговорност “, се оферират разнообразни равнища на закрепени застрахователни суми. При другия вид застрахователната сума се дефинира въз основа на характерностите на парцела и като цяло отразява реалната  му стойност.

Имуществени застраховки „ с предел на отговорност “ (на контрактувана стойност)

Тези артикули се оферират от всички компании. Фиксираните застрахователни суми по офертите на другите сдружения варират в необятни граници – от 20 хиляди лева до 150 хиляди лева Този тип полици дават опция да осигурим застрахователна отбрана за дома, съобразена с нашите финансови благоприятни условия.

Цените могат да са в действителност „ бюджетни “  -  при най-ниските равнища на предели, да вземем за пример, наградите са в границите на 20-30 лева на година, за предел от 50 000 лева варират към 50-60 лева на година. Разбира се, върху цените на полиците  оказват въздействие покритието от опасности, както и ред други условия. Когато купуваме лавица с предел на отговорност, по-нисък от действителната стойност на парцела ни, би трябвало да сме наясно, че размерът на компенсациите по полицата не може да надвиши лимита. Така, в случай че жилището ни е на стойност 100 000 лева и сме сключили лавица „ на предел “ 30 000 лева, то вреди могат да бъдат изплатени единствено до размера на лимита.

Въпреки че  застрахователната сума по някои разновидности на полици „ на предел “ може да не доближава да се съгради нов дом, в случай че остарелият е изцяло повреден, в всеобщия случай е изцяло задоволителна за покриването на вреди по дома ни вследствие на разнообразни рискови събития. Според данни на фирмите огромна част от компенсациите са в размер към 1000-3000 лева Застрахователите оферират подготвени цени със застрахователни суми и награди и е елементарно да изберете разновидността, който е подобаващ за потребностите ви.

 istock istock

Още един съвет: Проверете дали полицата включва условието „ първи риск “

Въпреки, че все по-рядко се ползва, е значимо да го ревизирате, с цел да сте наясно какво може да очаквате като обезщетение. Обикновено съществуването на това изискване намалява цената на застраховката. „ Първи риск “ значи, че застрахователят поема отговорност за обезщетяване в цялостен размер на вредите в следствие на първото застрахователно събитие през интервала на застраховката - несъмнено, в границите на застрахователната сума. След погашение на първото обезщетение застрахователната сума се понижава със същия размер, а изискването „ първи риск “ отпада. При последващи събития по същата лавица, компенсацията се пресмята, като се регистрира съотношението сред остатъка от застрахователната сума и действителната стойност на имуществото. Така, при втора вреда по полицата ви „ първи риск “  ще получите съразмерно по-ниско обезщетение.

Имуществени застраховки на действителна стойност на парцела

Те са типичен осигурителен артикул, който ви дава пълноценна застрахователна отбрана на дома. При тях застрахователната сума по полицата се основава на характерностите на парцела ви – тип, площ, местонахождение и някои други. На тяхна база може сами да определите сумата, на която да застраховате дома си. Друг вид е като ориентир да ползвате създадени от фирмите калкулации за минимална сума на квадрат, които по предписание са съобразени с местоположението. Например, за София минималната сума на квадратен метър е към 1000 лева, по-ниска е за по-малките обитаеми места. Така, за апартамент от 110 кв.м. в София сумата излиза 110 000 лева По ваша преценка може да увеличите сумата, изключително в случай че домът ви е с по-луксозно осъществяване.

 istock istock
Още един съвет: Застрахователната сума по полицата би трябвало да е такава, че да не попада в хипотезите „ надзастраховане “ или „ подзастраховане “. Вижте какво значат те и за какво това е значимо!

Надзастраховане – застрахователната сума е по-висока от действителната стойност на парцела

Ето един образец: Считате, че къщата ви коства 300 000 лева, тъй като съгласно вас може да я продадете за толкоз. Сключвате застраховка на такава сума и плащате съответната награда. Но обективно построяването на нова къща с сходни характерности коства 150 000 лева За злощастие, вследствие на пожар домът ви изгаря. Застрахователят ще изплати 150 000 лева, а не 300 000 лева – просто тъй като толкоз излиза да се построи нов.

Защо това е по този начин? Смисълът на застраховката на дома е посредством компенсацията да го върнете в такова положение, в каквото е бил преди рисковото събитие, а не да се печели от нея. Затова при установяване на обезщетение застрахователите се водят от експертни оценки за това какъв брой действително ще коства да се възвърне дома ви от вредите, т.е. регистрира се действителната стойност на строителните и ремонтни услуги, материали и други.  

Подзастраховане – застрахователната сума е по-ниска от действителната стойност на парцела

Ето един образец: Домът ви коства 150 000 лева, а имуществената ви лавица е за 75 000 лева и сте платили съответната по-ниска награда. Случва се вреда за 10 000 лева Заради съществуването на подзастраховане застрахователят е в правото си да не заплати цялостния размер на вредата, а пропорционална част от нея.

Защо това е по този начин? Обичайна процедура е в застрахователните контракти да попада законовото изискване за съразмерно обезщетяване, т.е. компенсацията се дефинира съгласно съотношението сред застрахователната сума и действителната (действителна или възстановителна) стойност на имуществото. И в това има логичност – вие плащате награда, по-ниска от нужната за пълноценна отбрана и по тази причина може получите съразмерно по-нисък размер на компенсации. 

Нека се върнем на горния образец - заради това, че домът е застрахован на 1/2 от действителната му стойност, то и компенсацията може да бъде в размер на 1/2 от действителната стойност на вредата, т.е. вместо 10 000 лева може да получите 5 000 лева В този случай по-ниският размер на обезщетение евентуално би провокирал неодобрение, отчаяние или даже подозрение по отношение на застрахователните практики. А в действителност повода е неточно избраната застрахователна сума. Затова е в действителност значимо да прецените каква е действителната стойност на парцела, да го застраховате на тази стойност или най-малкото да сте изцяло наясно с последствията от подзастраховането. От АБЗ поучават авансово да се консултирате по въпроса, а помощ и насоки може да получите от вашия осигурител.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР