Има много очни болести при кучетата, за които собствениците дори

...
Има много очни болести при кучетата, за които собствениците дори
Коментари Харесай

Очни болести при кучетата

Има доста очни заболявания при кучетата, за които притежателите даже не подозират. Бързото диагностиране и отнасяне е извънредно значимо за здравето на кучетата. Подготвили сме ви лист с чести кучешки очни болести:

Блефароспазъм при кучетата

Блефароспазмът съставлява ускорено и неумишлено стесняване на клетъчната мускулна тъкан. Ако забележите кучето да намига постоянно и бързо, това може да е един от признаците на това очно заболяване при кучетата. Други признаци включват: окото или зоната към него да набъбнат, домашния любим да заобикаля да гледа светлина, секретиране от очите.

Сам по себе си блефароспазмът не е рисков, само че въпреки всичко в случай че забележите някой от признаците му, незабавно би трябвало да реагирате, защото той самият може да бъде признак на други по-сериозни възпалителни процеси, като да вземем за пример инфектиране на тригеминалния нерв.

Черешово око при куче

Това кучешко очно заболяване се показва в това, че очната ябълка в действителност става алена като череша. При тази болест третият клепач се измества в ъгъла на окото. В множеството случаи се визира единствено едно око.

Заболяването не е животозастрашаващо и постоянно е наследствено. Все отново има своите дефекти като повреждане на външния тип, кучетата с това заболяване не са най-хубавата алтернатива за отглеждане и визира интензивността на слъзните жлези, което предизвика чести възпалителни процеси на роговицата на окото.

Лекуването на това кучешко заболяване най-често става посредством интервенция, която води до дисфункция на слъзната жлеза. След това стопанинът ще би трябвало да се грижи за очите на кучето през остатъка от живота му, като ги овлажнява с капки или физиологичен разтвор.

Кучешки конюнктивит

 Болно куче

Възпалението на окото на конюнктивата е най-честото заболяване на очите и при хората, и при животните, и постоянно е инфекциозно. Причините за болестта могат да бъдат вируси, алергични реакции, удари в окото, дразнещи субстанции, които са проникнали в региона на конюнктивалната празнина или раздразнение вследствие на извъртане на клепача. Признаците за конюнктивит включват изчервяване на роговицата, набъбване на клепача или сълзене на очите.

Лечението на болестта зависи от повода за възпалението. Най-честата терапия включва антибактериални медикаменти - капки, мехлеми и други форми на медикаменти.

Ентропия при кучетата

Тези болести съставляват извъртане на клепачите при кучета. Наследствени са при стафордширски териер, немски дог, дакели, чау-чау, нюфаундленд и други.

Инверсията на клепачите води до по-сериозни последици и оставя очната ябълка без отбрана против патогени. Заедно с тези промени във външния тип на очите се следи освобождение на течност, непрекъснато намигване и болежка при напън. Лечението най-често се прави хирургично и може да се направи единствено при възрастни кучета, чиито напредък е спрял.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР