Има много чужди компании, които плащат на служители на НАП,

...
Има много чужди компании, които плащат на служители на НАП,
Коментари Харесай

Безлов: Компании плащат на хора в НАП и в администрацията за масиви от данни

Има доста непознати компании, които заплащат на чиновници на Национална агенция за приходите, изобщо на обществената администрация, с цел да получават масиви данни. Това разяснява в изявление за вестник " Сега " старшият анализатор от Центъра за проучване на демокрацията Тихомир Безлов. Парадоксът е, че има много скъпа информация, и ниски заплати в администрацията, която се занимава с ръководство на тези бази, отбелязва той.

По думите на Безлов казусът с краденето на данни не е нов, само че не се знаят мащабите му. Още в средата на 90-те години имаше голямо потребление на обществени данни за частни потребности, отбелязва Безлов и разяснява, че и в Национална агенция за приходите има чиновници, които спомагат за тези практики.

Според него в тази ситуация с теча на данни от приходната организация не се търси облага или не е с комерсиална цел. " Начинът, по който беше изсипана информацията на улицата, явно не е да се търси комерсиална цел, тъй като съм сигурен, че доста по-големи размери на обществена информация се търкалят в частния бранш. Проблемът е, че там се заплаща за нея ", добавя той.

В отговор на въпрос Тихомир Безлов разяснява, че страната и правоохранителните органи нямат потенциал да се преборят с казуса " при такова равнище на благосъстояние ". " Такъв може да има в огромни страни с задоволително човешки запаси, бюджет. Ако търсим прилика със страни с нашия размер, да вземем за пример Швейцария понесе доста тежки стопански вреди от тъкмо този вид кибероръжия с приключването на големи бази данни от швейцарски банки. В резултат на това швейцарските банки престанаха да са метафора за сигурност ", отбелязва той.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изтичането на персонални данни от Национална агенция за приходите (93)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР