Има места, които тънат в забрава. Духовни средища, толкова достолепни,

...
Има места, които тънат в забрава. Духовни средища, толкова достолепни,
Коментари Харесай

Мистерията е разкрита! Снимат новия сезон на Фермата в ман...

" Има места, които тънат в давност. Духовни средища, толкоз достолепни, че би трябвало да бъдат възродени! Време е да спрем да следим разрухата безучастно, тъй като пробуждането и смяната не се случват сами! Трябват доста общи старания и религия... И когато се случат, всички са спечелили! ", се споделя в промо видеото за новия сезон на " Фермата ", което към този момент се излъчва.

От 1 август участниците са изолирани в запуснатия манастир " Свети Арахангел Михаил " в село Шума, община Годеч. Светата обител се намира на 40 километра северозападно от София и на 6 км източно от Годеч. Според локални предания, манастирът е учреден още през XI в. Бил е опустошен от турците, а след това - обновен през XIX век с помощта на локално момче, получило привидение за мястото с останките на остарял манастир, написа HotNews.bg.

Днешният храм е издигнат върху основите на по-стара, доста по-голяма черква. Строежът е траял от 1861 до 1863 година, а освещаването му е направено през 1864 година По-късно към църквата са построени други здания – жилищна и икономически, с което се е обособил манастирът. С решение № 3107 от 18. IX. 1978 година на Комитета за просвета, Шумският манастир е разгласен за монумент на културата с художествено значение. С днешна дата обаче " Свети Арахангел Михаил " е в съвсем окаяно положение.

Църквата е от малко малко непокътната, само че едноетажната жилищна постройка и прилежащите й помощни постройки се нуждаят от сериозна реституция. Именно това ще бъде задачата на участниците във " Фермата ".

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР