Има личности, които са променили хода на човешката история, оставили

...
Има личности, които са променили хода на човешката история, оставили
Коментари Харесай

Томас Джеферсън имал слабост към хубавите жени

Има персони, които са трансформирали хода на човешката история, оставили са дълготрайни и неизлечими следи върху живота ни, служили са само и единствено на благородни дела. Точно такава е и ориста на третия американски президент Томас Джеферсън – една от най-влиятелните и забележителни фигури в амерканската и международната история.
 32-2  32-1
Великият американец е роден в Шедуел, щата Вирджиния, през 1743 година в фамилията на емигранти от Уелс. Родителите му са едни от първите заселници в пустошта. Заедно с Бенджамин Франклин той е считан за най-образования американец на своето време. Адвокат, мъдрец, проектант, откривател и земeделец, неговото име ще остане вечно записано със златни букви в международната история. Именно тези негови неограничени знания ще го изведат към върха на славата. Но като всяка велика историческа персона, той е

боготворен от едни и охулван от други

След като наследява фамилното имение Монтичело в град Шарлотсвил, щата Вирджиния, с повърхност от 5000 акра (около 20 000 дка) като изтъкнат проектант той сформира проект и построява по собствен пример къщата си в европейски неокласичски ренесансов жанр. В неговата ферма по това време работят неколкостотин плебеи, което значително влиза в несъгласие с битката му за унищожаване на робството. Доста постоянно упрекван поради този факт, постоянно акцентира, че въпреки и плебеи, той е направил първата крачка, осигурявайки им естествен метод на битие.

Като всеки земен човек и той има своите недостатъци, а неговата уязвимост са хубавите дами. От брака си с Марта Уейлс – овдовялата щерка на положителния негов другар и търговец на плебеи Джон Уейлс – има шест деца. Упрекван е и поради къса любовна случка с красивата англичанка Мари Козеуй, жена на художник, по време на дипломатическата си задача във Франция. Опонентите на Томас Джеферсън търсят доказателства до края на неговия живот за

връзката му с красивата мулатка Сали Хемингс

която работи по това време в неговата ферма и е полусестра на починалата му брачна половинка Марта. Връзка, която не е потвърдена до ден сегашен. Твърденията, че той е имал от Сали три или четири деца, се подхранват от обстоятелството, че робовладелецът освобождава потомците на Сали в наследството си.

След като основава един от най-престижните международни университети в наши дни – Вирджинския, който през днешния ден носи гордо неговото име, Джеферсън натрупва страхотни задължения. Другите му задължения са от градежа на имението в Монтичело, които се пробва да погаси, продавайки персоналната си библиотека на Националната библиотека на Съединените щати против 24 000 $. Фонд от книги, който се пази до момента.

Като всеки популярен политик и мисионер, неговите политически решения не се харесват на мнозина. Но както той самият акцентира като същински мъдрец и посланик: «Без всеотдайност не е допустимо да се построи свободно общество, а дървото на свободата би трябвало да бъде поливано понякога с кръвта на патриоти и тирани “. Според Джеферсън това е „ естественото торене на всяко общество “.

Той е първият американски президент, който публично встъпва в служба в новоизбраната столица Вашингтон и изкарва два мандата (1801-1809). През време на предизборната си акция подхваща нападки и ругатни против съперника си за президентския пост, досегашен другар и сподвижник Джон Адамс (вторият американски президент след Джордж Вашинтгон). Малко по-късно те се сдобряват в името на най-великата американска концепция – Декларацията за самостоятелност.

Джеферсън финансира с 2500 $ първата публична експедиция на двамата откриватели Мериуедър Луис и Уилям Кларк, чиято съществена задача е да изследват към момента непознатата Америка, както и коренното население на страната. През време на първия си мандат Томас Джеферсън реализира и най-голямата политическа договорка в историята на Америка –

закупува Луизиана от Наполеон Бонапарт

По това време тя е френско притежание, само че обгръща и някои от прилежащите щати. Плаща на тогавашния френски император 15 милиона $ (в наши дни се пресмята на към 220 милиона). Преговорите за тази колониална договорка се водят от тогавашния държавен секретар Джеймс Мадисън. С получените от договорката пари Наполеон финансира завоевателните си походи.

Наред с изключитените си политически триумфи, Джеферсън е ослепителен откривател. Усъвършенства и патентова полиграфа (детектора на лъжата) и изобретява въртящия се стол, който съвсем всички през днешния ден употребяваме. Историята е отредила на Томас Джеферсън да сформира най-важния либерален документ – Декларацията за самостоятелност на Америка от 4 юли 1776 година, която публично признава независимостта на тринадесетте амирикански колонии от Британската империя. Петима изключителни американци оставят подписа си под нея – Бенджамин Франклин, Роджър Шърман, Робърт Ливингстън, Джон Адамс и Томас Джеферсън. Но съставителят е Джеферсън. По подигравка на ориста, той умира тъкмо в Деня на независимостта – 4 юли 1826 година, в имението си в Монтичело. Ликът му е гравиран върху скалния мемориален монумент в Маунт Ръшмор в щата Южна Дакота, дружно с тези на четиримата велики американски президенти, трансформирали историята на Америка и света – Джордж Вашинтгон, Ейбрахам Линкълн, Теодор Рузвелт и Томас Джеферсън. А мнозина сочат точно Джеферсън за най-великия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР