Има ли законови рамки, които определят какво може или не

...
Има ли законови рамки, които определят какво може или не
Коментари Харесай

Какви са законовите права за работа и след пенсиониране?

Има ли законови рамки, които дефинират какво може или не може да прави служащият, откакто към този момент е обезпечен с пенсия?

В актуалното общество, където хората живеят по-дълго и са здрави по-дълго, въпросът за работата след пенсионирането става все по-актуален. Според Кодекса на труда в България в нашата страна няма законови ограничавания, които постановат наложително редуциране на служащи или чиновници, които към този момент са придобили право на пенсия за застрахователен стаж и възраст.

В нашата страна, според Кодекса на труда, няма ясни ограничавания за лица, които са придобили право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, да не престават да работят. Това е значим аспект, който обезпечава независимост и избор на индивида, когато става въпрос за бъдещето му след завършването на дейния трудов живот. Обяснява д-р Тодор Капитанов, специалист по трудово правои основател на платформата .

Въпреки това, работодателят има право да приключи трудовия контракт с предупреждение при придобиване на право на пенсия за застрахователен стаж и възраст. Важно е обаче да се означи, че работодателят не е задължен да направи това. Това от своя страна основава баланс сред правата на служащите и работодателите.

Съгласно Кодекса на труда, има две обособени учредения за преустановяване на трудовия контракт с предупреждение при пенсиониране. Първото е при придобиване на право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, до момента в който второто е при навършване на 65-годишна възраст от професори, доценти и доктори на науките.

Възможността за работа след пенсионирането постоянно се явява като въпрос с внимателен темперамент. Пример за това някой, който работи като инженер, който е придобил правото си на пенсиониране. Както стана ясно, съгласно закона, той не е длъжен да бъде скъсен от работодателя си, макар че работодателят има право на това. Не са необичайност случаите, в които при сходна обстановка, работодателите, като демонстрация на корпоративна отговорност и съобразено с позитивното отношение към опитните експерти, вземат решение да не прекратят трудовото правно отношение. Този метод обезпечава на работещите и опцията да споделят своя опит с младите сътрудници и да бъдат част от непрекъснатия развой на развиване на компанията.

Друг образец, за работещ в академичната сфера, същността на трудовите правни отношения могат да се трансформира при навършване на 65-годишна възраст. Тук влиза в действие второто съображение за преустановяване на трудовия контракт – възрастта на професорите, доцентите и докторите на науките. Въпреки това, и в този случай, работодателят не е задължен наложително да подхваща съкращения, предоставяйки опция за спомагателни договорености, основавайки се на събитията и взаимните ползи.

Такива самостоятелни и гъвкави решения, които се вграждат в трудовите правила, показват, че пенсионирането не постоянно значи края на опциите за трудов ангажимент. Вместо това, то дава опция за нови инициативи, като вземането на решенията постоянно се реализира със ценене на правата и свободата на индивида.

В умозаключение, въпреки че законът не изисква наложителното редуциране на лицата с право на пенсия, той дава правото на работодателя да вземе решение според от съответните условия. Такова многообразие от права обезпечава еластичност и почитание към самостоятелните желания и стремежи на служащите, даже след завършването на техния формален трудов път.

Справка:

член 328, алинея 1, т. 10 КТ, чл.8, ал.3 от КТ
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР