Има ли водата вкус и мирис и знаете ли, че

...
Има ли водата вкус и мирис и знаете ли, че
Коментари Харесай

Вкусът на водата: Какво работят водните сомелиери?


Има ли водата усет и аромат и знаете ли, че има дегустатори на вода? Те са особено подготвени и всекидневно, с изключение на с уреди в лаборатория, водата, която пием, се прави оценка от тези хора.

Водата е в основата на нашия живот без която не може да живеем и това е добре известно. Различните води с изключение на всичко останало имат усет и аромат с едно изключение.

Снимка: Ладислав Цветков


„ До някъде е правилно, само че единствено тази вода, която идва от ледниците. Тя няма аромат и усет и поради това тя не е доста подобаваща за пиянство и тя не утолява жаждата, тъй като водата, която пием отвън Антарктика, пада на земята като твърди или меки частици тя се обогатява с минерали “, сподели доцент Любомир Кендеров Биологически факултет на СУ.

„ Всъщност причинителите на усет и аромат на водата са разнообразни органични съединения и бактерии, които постъпват във водата. Именно по тази причина тези индикаторни параметри ни дават сигнал, дали водата има някакво замърсяване “, сподели Весела Стефанова старши управител на лаборатория „ Софийска вода “.

„ За да се дефинира усет и аромат на водата сензорно са нужни трима сензорни оценители. Те би трябвало да са особено подготвени. Всеки ден на всички проби, които постъпват се прави дегустация на водата “, изясни Весела Стефанова, който е старши управител на лаборатория „ Софийска вода “.

Снимка: Ладислав Цветков


Веселина Цветкова е лабораторен експерт, минала образование по дегустация на вода в Турция.

Значи тук в този момент ще тестваме аромат? Точно противоположното, ще тестваме усет. Нека да разберем по какъв начин ние разбираме мириса като усет?

Ние преглеждаме два типа аромат. Едното е ортоназалното. Пред нас има нещо, което ни мирише.

На какво ви мирише? На канела несъмнено.

А ретроназалното е това, което ще създадем в този момент. Когато погълнем храната и се връща в носоглътката и по този начин усещаме канелата в действителност.

Какъв усет има канелата съгласно вас?

Леко горчив.

Снимка: Ладислав Цветков


Експеримент демонстрира по какъв начин нещата се случват при преглъщане със запушен нос. Тогава съвсем не се усеща канелата.

„ В последна сметка потребителя дефинира усета на водата и споделя, обичам да пия чешмяна вода или не обичам. Важно е човек да одобри, че водата е нещо скъпо, което не е изобилен запас. Само човек, който не се е срещал с този проблем не може да оцени, че тази вода не е безпределно естествено благосъстояние за което са ни учили “, споделя Маргита Алексова, която е управител качество на водата в „ Софийска вода “
Снимка: Ладислав Цветков

Тя споделя, че с цел да пием в действителност чиста вода, би трябвало да се замислим за метода си на ползване. Какво използваме като артикули, като консумация като цяло, тъй като във всеки един развой имаме потребление на вода

Ценете и пестете водата. Без вода, няма живот.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР