Има ли шанс да се съживи мъртвец? Малко неща в

...
Има ли шанс да се съживи мъртвец? Малко неща в
Коментари Харесай

Зомби наука: ще можем ли да съживим мъртъвците?

Има ли късмет да се съживи труп? Малко неща в живота са по-сигурни и обезпечени от гибелта. Но това не ни пречи да си представим какъв би бил животът, в случай че гибелта е единствено краткотрайна.

В „ Живите мъртви “, сериалът който скоро ще се върне в ефир с нов сезон (AMC), реанимираните човешки трупове бродят по света, заобикаляйки непрекъснатата тишина на гибелта, единствено с цел да обхванат живите.

Разбира се знаем, че зомбитата не са същински, само че реанимираните трупове не са единствено плод на въображението. Учени се пробват да върнат към живот мъртвите от стотици години.

През 19 век Физикът Джовани Алдини станал прочут със своите зрелищни демонстрации на „ реанимиране “ на човешки и скотски трупове, като ги подтикнал с мощни електрически шокове. Той закачал батерия до разчленени хора или животни и карал натрупа да се свива, като че ли е жив. От публиката се чували подигравателни възгласи, други приветствали Алдини, макар че създанието в никакъв случай не се прибирало към живот. Алдини несъмнено знаел, че не съживява мъртвите, само че не се отклонявал от опцията да пробва, както и учените, които го следвали.

До 30-те години на предишния век опитите за възкресяване на мъртвите с електричество изчезват, само че очарованието на реанимацията напълно не е мъртво. Един от най-известните учени в региона на реанимацията е Робърт Е. Корниш, американски биолог, който учи в Калифорнийския университет в Бъркли. Съобщава се, че Корниш е съумял да съживи две кучета, като ги раздрусал напред-назад, с цел да реалокира кръвта, до момента в който инжектира животните със примес от антикоагуланти и стероиди. Когато Корниш афишира, че е подготвен да извърши опита си върху хора, един пандизчия в Калифорния, Томас Макмонигъл, се оповестил за доброволец да взе участие в опита след изтезанието си, само че щатът Калифорния отхвърля молбата му.

Наскоро екип от откриватели от Университета в Йейл опитва с възобновяване на мозъка на прасета и разгласява резултатите си през април т.г. в списание Nature. Учените възстановили мозъчната интензивност и някои клетъчни интензивности при свине няколко часа след гибелта на животните в касапница, оповестява Live Science. Въпреки че някои мозъчни кафези почнали да действат още веднъж, това не било задоволително свинете да се върнат в схващане. Учени, които не са взели участие в сходни опити декларират пред изданието Live Science, че резултатите слагат под въпрос какво значи човек да е жив или мъртъв.

Историите за зомбита сигурно са подправени, само че няколко забележителни образеца демонстрират, че е допустимо някакво сходство на непринудено възкресение.

През 2011 година 46-годишна жена на име Кели Дуайър пада в замръзнало езеро, до момента в който обикаля сама в Ню Хемпшир. Сърцето на Дуайър стопира, преди колата за спешна помощ да дойде до нея и температурата на тялото й пада до към 15 градуса по Целзий. Дуайър била мъртва в продължение на 5 часа, когато лекарите изключили виталната поддръжка, само че в този миг сърцето й почнало още веднъж непринудено до бие. След като прекарала две седмици в болничното заведение, Дуайър се върнала вкъщи жива и без мозъчни увреждания. Тя несъмнено, не е зомби, само че в прочут смисъл се е върнала към живот от мъртвите.

Достатъчно хора непринудено се връщат към живот няколко минути след прекъсване на сърцето им. Явлението даже има лично име: феноменът на Лазар. Не всички хора, които претърпяват феномена на Лазар, възстановяват цялостната си неврологична функционалност или не престават да живеят доста по-дълго, само че през 2007 година се прави оценка, че към 35% от пациентите претърпели феномена Лазар се връщат към естествен живот.

Дори след стотици години несполучливи опити, някои учени към момента се пробват да върнат към живот мъртви хора. През последните три години Bioquark, Inc., американска биотехнологична компания, се пробва да набере 20 клинично мъртви пациенти за опит за връщане от мозъчна гибел. Проучването е планувано да стартира през юли 2019 година, само че към този момент е получило тежки рецензии и мощна опозиция от страна на научната общественост. В писмо, оповестено в списание Critical Care, се споделя, че „ процесът граничи с измамничество “ и „ мъртви значи мъртви “.

Зомби почитателите обаче, може и да не са съгласни.

Инфо: LiveScience.com

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР