Има ли по-хубав вкус от родния? Оказва се, че не

...
Има ли по-хубав вкус от родния? Оказва се, че не
Коментари Харесай

Най-продаваните български храни в Западна Европа

Има ли по-хубав усет от родния? Оказва се, че освен ние сте тези, които умеем да го ценим.

Това демонстрира и новата ранглиста на канала Top of The Tops във VBox7, отдадена на най-продаваните български хранителни артикули в Западна Европа. Вижте кои са те във видеото нагоре и в идващите редове.

10. Мармалади и конфитюри

Навярно малко прочут факт е, че половината от създадените мармалади и конфитюри са предопределени за експорт. Нашите сладка доближават чак до Япония, Съединени американски щати и Израел.

9. Филета

Когато доставят известна марка филета в Ирландия, Белгия, Германия, Португалия, Словакия, Словения и Гърция, продаденото количество за една седмица подхожда на размера, който се продава в България за 1 година.

8. Бира

През 2016 година в България слагат връх в производството на бира. 5.2 млн. хектолитра бира са „ залели “ освен страната ни, само че Европейския съюз и трети пазари, като износът нараства с 8%.

7. Плодове и зеленчуци

От България най-вече се изнасят ябълки, круши, цитрусови плодове, кромид, чесън и картофи. Най-често тези плодове и зеленчуци се изнасят в Румъния, Германия, Чехия и Англия.

6. Мед

Близо 64 на 100 от създавания в България мед се пласира на външни пазари. У нас се създават към 11 хиляди тона мед годишно, като 7 хиляди тона се изнасят. Няма различен български артикул, който над 50% да бъде продаван отвън страната ни.

5. Сирене

Макар и в чужбина да се назовава „ фета “, България се подрежда на 31-во място по експорт на сирене. 49% от сиренето, направено от овче мляко у нас, се продава зад граница. Над 20 млн. души в Европа купуват постоянно българското бяло саламурено сирене. Това го трансформира в една от визитните картички на България пред света.

 български храни Thinkstock

4. Баница

Баницата е забавна освен поради комбинацията от тесто със сирене, само че и поради името си. Данни на български производител сочат, че единствено за 7 дни е осъществен експорт, който се равнява на експорт на водещ хипермаркет в страната.

3. Биволска луканка

Родната биволска луканка се изнася в седем европейски страни. В момента, в който тя е била пусната на пазара в две от тези страни, единствено за месец били продадени над 108 хил.бройки.

 български храни Thinkstock

2. Мляко

Безспорно киселото ни мляко е измежду храните, с които най-вече се гордеем. През 2017 година България заема 32 място в света по размер на износа на кисело мляко, което ѝ е донесло 10,4 млн. $.

1. Вино

Тази година ще бъдат изнесени общо 131 хиляди бутилки българско вино, на стойност 1.3 млн. лева Голям интерес към българските винопроизводители е проявен във Англия, Словакия, Румъния и Полша.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР