Има ли опасност за личните ни данни, Meta проговориха за

...
Има ли опасност за личните ни данни, Meta проговориха за
Коментари Харесай

Има ли опасност за личните ни данни, Meta проговориха за срива


Има ли заплаха за персоналните ни данни, Meta проговориха за срутва. Технически проблем е провокирал срутва на обществените платформи Фейсбук и Instagram през вчерашния ден следобяд. Това обясниха от Meta и показаха, че не е имало приключване на данни. Проблемът засегна всички приложения на компанията, в това число приложенията за връзка Messenger и Threads.

Милиарди хора по света се оказаха изхвърлени от своите обществени профили в Фейсбук, Instagram, Messenger, Threads и това сложи въпроси – хакерска офанзива ли има или срив. Говорителят на Meta Анди Стоун разгласи, че повода е механически проблем.

„ Става въпрос за механически проблем, който е в самия Фейсбук. Не са наранени персонални данни – сметки, пароли. Те са въвели някаква нова система, нова база данни. При това въвеждане се получава този бъг ”, изясни Любомир Тулев, кибер специалист.

Милиони консуматори се оказаха мощно обезпокоени. Според психолози този срив е напомнил, че мнозина от нас са прекомерно подвластни от обществените мрежи. „ Когато човек скролва – се отделя допамин. Това е пристрастяващият детайл на обществено равнище – бягство от действителността. Човек вижда разнообразни неща и от неговия заобикалящ свят – по-добри или по-лоши няма значение. Но те трансформират нашето схващане за миг ”, показва Лилия Стефанова, психолог.

Засегнато е било и персоналното ни пространство, а това изяснява безпокойството на хората. „ Вероятно хората са тормозят и от разголване на идентичността им, в случай че профилът е хакнат. Понякога си качват там и архивират фотоси с концепцията да ги запазят ”, показва психологът.
Киберексперти уверят, че техническия срив няма до докара до приключване на данни.

„ Фейсбук публично споделиха, че това е най-големият срив на тяхната услуга за последните четири години и е засегнала милиарди хора, в това число и други уеб сайтове, които са употребили тази услуга ”, акцентира Тулев.

След като обществените мрежи още веднъж проработиха, националното творчество по тематиката се развихри – едни обвързаха политически обстановката с ротацията, а други показаха терзания за финансовата непоклатимост на инфлуенсърите.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР