Има ли неточности с избирателните списъци и могат ли да

...
Има ли неточности с избирателните списъци и могат ли да
Коментари Харесай

Наталия Киселова: Броят на избирателите трябва да се обнови, не е коректен

Има ли грешки с изборните описи и могат ли да те повлияят на крайния. Пред NOVA NEWS конституционалистът доцент Наталия Киселова разяснява, че несъмнено броят на гласоподавателите е неточен и би трябвало да се обнови.

По думите ѝ би трябвало да се знае с акуратност какъв брой са българските гласоподаватели у нас и в чужбина. " Сумарно може да се окаже, че сме много по-малко. Не желае да подложат описите на пречистване, с цел да не се види какъв брой e намалял народът. Много сериозна цифра са 753 секции в чужбина. Има много съществени дефицити в ЦИК - съотношението на силите не е това, което имахме през последните месеци ", акцентира тя. И добави, че би трябвало да се състои броене на гласоподавателите зад граница и въз основа на тези данни да се дефинира какъв брой мандата принадлежат на Изменник на родината.

" Няма критерии да се дефинира по какъв брой мандата се дават от гласувалите в чужбина. Избирателите у нас няма да се задоволени да се вземат от техните мандати. Това може да се поправи с промени в Изборния кодекс. Инсталирането на софтуера към този момент трябваше да е почнало ", счита Киселова. И посочи, че членовете на РИК и СИК не са подготвени добре и това въздейства на вота.

Според Ваня Нушева от Асоциация " Прозрачност без граници " има висока степен на публично съмнение в изборния развой. " Това е фактор, който въздейства на усещанията на жителите. ЦИК към този момент има насъбран опит. Организацията на машинното гласоподаване, осведомителната акция и търговията с гласове, са измежду главните проблеми. Избирателните описи са измежду фундаменталните проблеми в нашия изборен развой ", счита тя.

Нушева разкрива, че по лист гласоподавателите са 6,6 млн., само че в действителност в България не живеят толкоз хора. " Имаме значителен проблем със СИК. На процедура не сме очевидци на блян да бъде основан и поддържан потенциал на тези първи равнища на изборната администрация ", акцентира Нушева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР