Има ли естествен начин да се спре стареенето на тялото?

...
Има ли естествен начин да се спре стареенето на тялото?
Коментари Харесай

Откриха как се спира стареенето: със сън от септември до май |

Има ли натурален метод да се спре стареенето на тялото? Да, тайната е сън от септември до май всяка година, дава отговор екип от биолози от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, учещ жълтокоремните мармоти. Те първи са анализирали стареенето на мармотите в дивата природа. Резултатите от изследванията им са оповестени в сп. Nature Ecology and Evolution и представени от Българска телеграфна агенция.

По време на зимния сън на мармотите (7, 8 месеца) стареенето стопира. Това се случва след навършване на 2-годишна възраст и нахлуване в полова зрялост.

“Резултатите от разнообразни статистически подходи демонстрират, че епигенетичното стареене всъщност стопира по време на зимния им сън - изяснява водещият създател Габриела Пиньо.  - Установихме, че епигенетичната възраст на мармотите се усилва в дейния сезон, стопира по време на хибернация и продължава да нараства през идващия деен сезон. "

Това изяснява за какво междинната дълготрайност на живота на жълтокоремния мармот е по-дълга от предстоящото съгласно телесното му тегло.

Хибернацията разрешава оцеляване при сурови условия, без храна и при доста ниски температури.

Зимният сън при мармотите се редува с интервали на метаболитно угнетяване (седмица, две) и по-кратки етапи на нараснал метаболизъм, нормално продължаващи по-малко от ден. Тогава дишането им се забавя и телесната температура пада фрапантно, до степен на „ студени скали “, твърди Даниел Блумстейн от научния екип.

Мармотите изразходват минимално количество сила. Те изгарят към един грам мазнини дневно. Пестенето на сила им разрешава да преживеят по-дълго без храна. В дейния си летен сезон обаче те ядат доста, като удвояват тежестта си, тъй че да имат задоволително мазнини за идващия интервал на хибернация.

Всички положения, свързани с хибернацията - понижена консумация на храна, ниска телесна температура и понижен метаболизъм, противодействат на процеса на стареене и предизвикват дълголетието, изясняват американските биолози. Според тях това забавено стареене евентуално ще се появи при други бозайници, които спят зимен сън.

Изследването е станало допустимо с помощта на достъп до кръвни проби от свободно живеещи животни на известна възраст. Анализирани са 73 женски жълтокоремни мармота през целия им живот. Кръвни проби са им вземани на всеки две седмици през 14 дейни (летни) сезона в Колорадо. Хронологичната възраст на мармотите е изчислена въз основа на датата, на която младите за първи път са излезли от родните си дупки. Възрастта на мъжките мармоти е сложна за установяване, защото те постоянно мигрират от една област в друга.

Заключенията на експертите може да имат биомедицински преимущества за предизвикателство на условия за хибернация при хора или човешки кафези - да вземем за пример за опазване на органи за трансплантация или при дълготрайни галактически задачи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР