Има ли достатъчно европейски закони, които да гарантират предлагането на

...
Има ли достатъчно европейски закони, които да гарантират предлагането на
Коментари Харесай

Какво ядат децата ни и кой контролира добавките в храната им?

Има ли задоволително европейски закони, които да подсигуряват предлагането на качествена и чиста храна и в случай че има, за какво в България не престават да се оферират артикули с друг състав от тези в Западна Европа, само че от една и съща марка, питат от NOVA.

„ Контролът върху качеството на храните, тяхната сигурност и състав, са предоставени на националните органи. А когато става въпрос за двоен стандарт, да вземем за пример един артикул от една и съща марка се продава с разнообразни съставки в Берлин, Виена и София, каквото проучване сме правили в институцията и се окаже, че продуктът в България има отклоняване, в последна сметка националният орган е този, който би трябвало да реши дали това е възможно отклоняване или става въпрос за хранителна машинация ”, разяснява омбудсманът Мая Манолова.

„ Голяма част от майките нямат визия какво е разрешено и какво не е разрешено да се включва в бебешките и детските храни. Аз съм уверена, че храните за децата ни са безвредни. Има доста строго европейско законодателство във връзка с съставките, добавките ”, разяснява проф. Стефка Петрова – експерт по хранене и диететика.

По думите ѝ в храните, предопределени за деца до 3-годишна възраст, няма добавки, които да са притеснителни за здравето на малчуганите.

„ Майките би трябвало да бъдат спокойни във връзка с сигурността на детските храни ”, добави проф. Стефка Петрова.

„ В наше проучване установихме повече картофи в едно пюре за сметка на по-малко моркови, което също може да е плюс или минус. Но една майка чака, че когато купи едно пюре от дадена марка, то е същото като пюрето във Виена или в Берлин. Ние изследвахме храни от България, Австрия и Германия и установихме отклонения в млякото и какаото в детските десерти. А цените в София са по-високи в сравнение с в останалите европейски столици ”, разяснява омбудсманът Мая Манолова и съобщи, че лобира за приемането на европейско законодателство, което да забрани да се продават хранителни артикули под една и съща марка, само че с разнообразни съставки.
Източник: nova.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР