Има ли бум на варицела в обществото ни, е актуален

...
Има ли бум на варицела в обществото ни, е актуален
Коментари Харесай

Доц. Ат. Мангъров за novini.bg: Заразените с варицела са три пъти повече от лани

Има ли взрив на варицела в обществото ни, е настоящ въпрос за родители и учители у нас? Как протича болестта, има ли подводни камъни в този развой и какви са следствията? Днешният Ковид като вчерашният ли е? Разговарям доцент Атанас Мангъров, шеф на Детската клиника в СБАЛИПБ „ Проф. Ив.Киров ” – София - Специализирана болница по инфекциозни и паразитни заболявания.

Запознах се с данните на НЦПЗБ, от които излиза наяве, че от началото на годината у нас са регистрирани близо 16 000 случая на заразяване с варицела. За същия интервал предходната година са маркирани 6 592 случая, т.е. близо три пъти по-малко, а за цялата година са над 26 537 случая. Така че несъмнено

от началото на годината до началото на тази седмица има завишаване на инфектираните с варицела.

Поради рестриктивните мерки за Ковид и затварянето на хората и децата по домовете им, се натрупа доста не имунно население. Щом децата потеглиха на учебно заведение, децата започнаха да боледуват като се заразяват, а варицелата е изключително мощна в това отношение.

Ако човек е боледувал един път от тази зараза, то той не може да се болести наново. Но пък може да се разболее от херпес зостер.

Това се дължи на събитието, че когато се изкара варицелата, вирусът остава в спящо положение в клетките на спиналните ганглии на нервната система в гръбначния дирек и от време на време по не доста ясни аргументи се задейства е се получава съвсем същата клинична картина като при варицелата, има обрив. Поради това, че се явява в сетивните нерви, има доста мощна болежка. За да боледува човек от херпес зостер, то той преди този момент би трябвало да е прекарал болест с варицела.
По принцип варицелата протича по-леко в детска възраст, само че е продължителна - до 10 дни, като минава на стадии. Но когато е при по-възрастните процесът протича тежко и дълго се помни. Усложненията, които  могат да зародят, са свързани с нарушение на равновесието, придвижването, отмалялост.



Варицелата протича доста тежко при имунокомпроментирани деца и възрастни - с левкимия, рак и други, при които, с цел да се потисне болестта, се въздейства върху тяхната имунна система. При тези човеци варицелата протича доста тежко и нерядко приключва летално.

Единственият метод за предотвратяване е с имунизацията против варицела.

Долната граница за нейното слагане е когато децата са на 9 месеца, тя се прави двукратно, като вторият път е след 2-4 месеца. Трайността й е до живот и който я има, не се разболява.
В момента има регистрирани случаи и на болести с коронавирус, само че те нямат нищо общо с предходната вълна. Сега инфектирането с този вирус по нищо не се разграничава с тези заболявания, които караме по 1-2 пъти годишно. Естествено е, че ще се появят нови варианти на ковид, само че това не трябва да ни тревожи и паникьосва.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР