Има книги, които тихо, кротко, без гръмки фрази и намерения

...
Има книги, които тихо, кротко, без гръмки фрази и намерения
Коментари Харесай

Голи в реката на живота - slava.bg

Има книги, които безшумно, добродушно, без гръмки изречения и планове си проправят път към нещо дълбоко в нас и се загнездват незабелязано. Не можеш да се отърсиш от тях. Една от тези книги към този момент е по книжарниците – „ Голи “ от Ива Прохазкова.

Романът е селекциониран от издателство „ Емас “ като част от специфичната им поредност „ Европейски разказвачи “, сбирка от най-хубавото от литературата за млади читатели от континента, а четенето се трансформира в безпрепятствано наслаждение с превода на Анжелина Пенчева. „ Голи “ е разказ за съзряването. “ – споделя самата Прохазкова. „ Пубертетът е изключително положение. Единствено и неповторимо.

В пубертета човек е гол, всичко го допира непосредствено. Това допиране вълнува и наранява по едно и също време. Само че трае малко. Прекалено малко. “ Горещо лято, Берлин, опитомената европейска природа някъде към чешко-саксонската граница – това са кулисите на историята, в която петима младежи се озовават на кръстопът – всеки по своя метод.

Искат или не, би трябвало да вземат решение накъде да поемат оттук насетне. Всъщност става въпрос за пет разнообразни истории, които обаче, едвам събрани дружно, разкриват своя смисъл и разказват една-единствена големина, по едно и също време известна и незнайна: днешното съзряващо потомство.

Силва е момиче с висока просветеност, само че избира да плува в близкото високопланинско езеро, в сравнение с да върви на учебно заведение. Никлас се приготвя за мечтаната кино кариера, само че се влюбва в приказнокрасивата, но подвластна Евита и вместо на киносцената се озовава на наркосцената на Берлин.

Филип също е влюбен, само че потъва в спонтанни прочувствени прояви и не може да излезе от пасивността си. Робин живее под чехъла на татко си. Но среща Силва и прави нещо, граничещо с лудостта...Ива Прохазкова е най-четената чешка авторка на книги за подрастващите. Вече е известна и на българските читатели с „ Ваканция с магарешки уши “ и „ Портокалови дни “ (изд. „ Емас “) и изключително след гостуването ѝ на Софийския интернационален книжовен фестивал през 2017-а.

Носителка е на над 20 награди, измежду които Наградата на Австрия и Наградата на Германия за детско-юношеска литература, влиятелната литературна премия „ Магнезия Литера “, номинирана е за най-престижното отличие за детско-юношеска литература в света – медала „ Х. КР. Андерсен “, както и за премията „ Астрид Линдгрен “. А книгата „ Портокалови дни “ взе чешката премия за детско-юношеска литература „ Златната лента “.

С „ Голи “ Прохазкова навлиза в света на по-големите – 15-18-годишните с техните проблеми и с техните решения. Книгата е включена в Германия измежду подборката на седемте най-хубави книги за деца и юноши на Немското национално радио; има две номинации за най-престижната немска литературна премия „ Jugendliteraturpreis “.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР